Många aktiviteter i bygdegården

Ideella krafter håller liv i Värna Grebo

VÄRNA

Värna Grebo bygdegård har genom åren blivit en uppskattad och naturlig samlingspunkt för Värnaborna. Här anordnas pubaftnar, barn bio och cykelutflykter.

Pelle ForsI Värna socken bor bara några hundra invånare så det är imponerande att Värna Grebo bygdegårdsförening har 103 medlemmar, varav 25 enskilda och resten familjer. De flesta är Värnabor men det finns även en del medlemmar från närliggande Grebo och till och med några som bor utanför Östergötland. Från början var byggnaden en militärbarack, men sedan många år tillbaka är huset en modern, handikappanpassad bygdegård med fullt utrustat kök, scen och konferensutrustning med plats för 130 gäster.

Under ett år har föreningen strax över hundra uthyrningar och arrangemang inom allt från luciafirande, julpyssel och gymnastik till studiecirklar, musikkonserter och författarbesök. Dessutom är det stor efterfrågan på att hyra bygdegården som lokal för privatfester, inte minst sedan Grebo Folkets hus blev privatbostad för ett antal år sedan. Under sommarmånaderna är det i princip festaktiviteter varje helg, såsom bröllop och födelsedagskalas.

Ordföranden Pelle Forss berättar att bygdegårdsföreningen är en stabil och välmående förening, men det är inget som kommer av sig självt utan det krävs stora mängder ideella krafter och initiativ. Tar man en titt på vårens program ser man att det har anordnats barnbio, bak luckeloppis och ponnyridning, och inte minst ett antal pubkvällar med olika teman.

De arrangeras ungefär en fredag i månaden och brukar vara populära.
– Vi brukar ha pub fyrafem gånger per termin och vi har sällan under 50 personer. Under pubkvällarna är det häng i baren och så serverar vi mat, oftast kring ett speciellt tema, förklarar Pelle.

Ett sånt tema kan vara sillpuben som alltid arrangeras på Skärtorsdagen, eller den grillpub som alltid anordnas på nationaldagen efter att medlemmarna gjort en cykelutflykt på dagen. Just i år var bygdegården uthyrd den dagen så grillfesten fick flyttas, men cykelturen blir av den 6 juni. Bakom pubkvällarna står Värna gastronomiska sällskap där Pelle ingår, och på tal om mat så är köket ett kommande projekt att ta tag i.

Med små medel skulle det kunna bli mer lättarbetat och godkänt för tillagning, säger Pelle som menar att man aldrig får slappna av utan hela tiden måste fortsätta att förbättra föreningen och bygdegården.

– Den viktigaste uppgiften vi har är programmet, sen måste vi även jobba med uthyrningen. Medlemsantalet ligger stadigt, men det gäller att hela tiden rekrytera nya. Det som är viktigt är att vi tar tag i ungdomsaktiviteter och fångar upp ungdomens behov och ser vad de vill, så vi inte sitter här som ett gäng mossiga gamla gubbar. Vill man bli medlem är det bara att gå in på vår hemsida, där finns alla kontaktuppgifter.

Text och bild: TOBIAS PETTERSSON

Share