LRF Östergötlands årsstämma 2015

”2014 var året det vände”

LRF_2015 (1)

 

VRETA KLOSTER

LRF_2015_BorringPå LRF:s årsstämma blev det förutom de formella stämmoprocedurerna, ett föredrag om livsmedelsexport, utdelningar av utmärkelser, redovisning av vad We Effect gjort och gör samt en hel del annat. Det blev som vanligt en bra stämma. Marie Söderqvist, vd på Livsmedelsföretagen, var inbjuden för att tala om svenska livsmedel på den globala marknaden.

Hon inledde stämman med ett välbehövligt och stundtals mycket uppmuntrande perspektiv på den svenska maten som även om det inte var nytt för alla så var det ändå ett samlat grepp som inte ofta framförs såhär.
– Livsmedelsindustrin är Sveriges fjärde största industri, kunde hon berätta. Det blev en del siffror, men de kändes relevanta.

Bara en sådan sak som att hon varje morgon möts av 4-500 artiklar som i olika aspekter handlar om mat är bevis nog för vad maten har för intresse idag. Marie Söderqvist jämförde den svenska matexporten med andra stora exportprodukter som läkemedel, bilar och telekom. Den svenska matexporten uppgick 2014 till nästan 70 miljarder. Det drogs efter andan bland stolarna när hon kunde visa att läkemedel bara nådde 43,9 miljarder, personbilar 33,8, lastbilar 31,5 och att inte ens telekom med 53,9 nådde samma nivå som livsmedel.

Sådan statistik är välgörande på LRF:s stämma. Naturligtvis finns alltid invändningen att råvara till vissa produkter importeras, förädlas och exporteras.
– Ingen annan industrigren kan visa en så snygg tillväxtkurva. Livsmedel växer snabbast och mest. Regionordförande Peter Borring sammanfattade 2014 på sitt vanliga personliga sätt. – 2014 var året det vände, sa han.

För första gången på länge minskade inte svenskt kött utan ökade något. Det är ett trendbrott och kan ses som ett tecken i tiden. Ekologiskt har ökat med 40 procent under förra året.
– Samtidigt ser vi åter igen vad som händer med mjölken, det är ett symtom för sjukdom som kommer av att långsiktig konkurrenskraft saknas här.

Han fortsatte med adress till ett dokument i Linköpings kommun:
– 2014 var året då veganismen fick ett ansikte. Man ställde havredryck som en motsats till komjölk. LRF 2015 medför en process till en robustare finansiering där högre medlemsavgifter börjat synas. Peter Borring påminde om att de inte höjts på många år och att LRF inte bara arbetar med enskilda frågor utan gör en mängd insatser för medlemmarna i deras vardag.

– Vi behöver bli tydligare med det här. Annika Altnäs berättade om den resa We Effect gjort. Målet var Guatemala där bönder som gått samma i kooperativ likställs med terrorister. Deras övriga livsvillkor skiljer sig betydligt från hur det är i Sverige eller för all del i hela Europa. Det var ändå en hoppfull berättelse om en utveckling som tycks gå åt rätt håll.

Många röster på stämman kallade den uppskattande för levande. Peter Borring instämmer i detta. – Det enda som vi funderade över innan, var de signaler vi fått om att medlemmar i västra länsdelen uppfattat att vi inte arbetar med den eventuella gruvbrytningen invid Vättern. Jag hoppas vi kunde beskriva på stämman för medlemmarna hur vi jobbat och att vi fortsätter bevaka processen med mycket kritiska ögon. LRF är med i tiden och årsstämmorna, med sina välfyllda program som ändå ger tid att mingla med kollegorna, är välbesökta.
Text och bild: BO BÄCKMAN

LRF_2015 (6)LRF_2015 (4)

LRF_2015 (11)

 

 

 

Från Vänster: Stämmans presidium: Ordförande Anders Andersson och vice ordförande Marita Wolf.
Marie Söderqvist, vd på Livsmedelsföretagen, var inbjuden för att tala om svenska livsmedel på den globala marknaden.
Annika Altnäs berättade om den resa We Effect gjort. En hoppfull berättelse om en utveckling som tycks gå åt rätt håll.

Share