Lantbrukarbröder satte punkt

Gunnar och Ingemar Fransson

Gunnar och Ingemar Fransson

NYKYRKA (JB)

Efter tre generationers brukande på gården Knösen i Nykyrka, norr om Motala, satte bröderna Gunnar och Ingemar Fransson punkt med en stor auktion. Korna, som en gång funnits på gården, såldes av redan 1997 och i höstas såldes de sista köttdjuren som funnits sedan dess. Nu var det dags för det sista att auktioneras ut.

En annan lantbrukare, Kjell Iseskog, som även han slutat sitt arrende vid en granngård i mars, hade med sina maskiner och redskap. Det var också flera andra runt om i trakten som ”släppte på” det de inte behövde ha kvar på gården. Det blev till slut en riktigt stor auktion som drog mycket folk. De kom från både när och fjärran.

Man räknar med att det kom cirka 800 personer till auktionen. Några kom för att titta och umgås, men många köpte saker och maskiner de behövde. Precis som det brukar vara på en auktion.

Auktionist var Stig-Arne Johansson från Sajab auktioner. Han har talets gåva och kan även skoja med besökarna på ett trevligt sätt. Det var många utrop, så Stig-Arne höll ett högt tempo. Här gällde det att vara uppmärksam.

Det fanns allt man kan behöva på ett lantbruk. När sen familjen Fransson brukat gården sedan början av 1900-talet, fanns det mycket undanstoppat på skullen, på logen och i bodar.
– Ja, det har varit ett evigt plockande, skojade Ingemar. Och mycket vet vi inte ens vad det är till. Vi började redan i somras med att sortera och mycket har gått till skroten direkt.

Ingemar och hans bror Gunnar tog över redan 1979 efter deras far Folke. Han tog över som bonde i början av 1940-talet och föddes på Knösen 1919. När Folkes far Karl kom till Knösen var man lite osäker om, men troligtvis var det i början av 1900- talet.

– Det känns vemodigt att sluta, sa Eva, fru till Gunnar. Vi har bott här i hela 37 år.
Nu flyttar de inte så långt bort utan kommer att bo i närheten av broder Ingemar med fru Siw lite mera uppe i byn, det vill säga Nykyrka. Knösen, som är ett kyrkoarrende, kommer att säljas efterhand.

Några duggregnstänk kom denna lite smågrå dag, men det hindrade inte besökarna att komma och att stanna kvar. Värma sig med korv, hamburgare och kaffe gick det också att göra, så hungrig behövde ingen gå.

Rad efter rad med diverse prylar och maskiner bytte ägare. Några till riktigt fyndpris, andra lite mera lagom. Så sattes punkt för tre generationers slit och vedermödor och ett nytt blad vändes för familjerna Gunnar och Eva, Ingemar och Siw alla med efternamnet Fransson, samt Kjell och Maja Iseskog.

Text och bild: EVA CARLSSON

Share