Landsbygdsvecka ska lyfta landet

Nytt initiativ riktar ljuset mot landsbygdsfrågor

Första veckan i maj anordnas den första nationella Landsbygdsveckan med aktiviteter i hela landet.

SVERIGE (JB)

Den första veckan i maj skapas en ny nationell arena för alla som vill sätta fokus på landsbygdernas roll i en hållbar samhällsutveckling. Den 2-7 maj är det premiär för… Landsbygdsveckan, som ska märkas av i hela landet.

Bakom initiativet till Landsbygdsveckan står Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), Landsbygdsnätverket och Tillväxtverket, vilka alla arbetar för att lyfta landsbygders viktiga roll för den hållbara framtiden.
– Landsbygder förtjänar en tydligare plats i rampljuset, säger Åsa Bjelkeby enhetschef på Tillväxtverket, som har en samordnande roll för landsbygdsfrågorna.

Landsbygdsveckan anordnas den 2-7 maj, i anslutning till Sveriges ordförandeskap i EU och den årliga kampanjen ”EU i min region”. Veckan blir en kraftsamling för att tillsammans jobba för starkare, resilienta, välmående och sammanlänkade landsbygder.

– Nu kraftsamlar alla medlemsländer för att nå EU:s landsbygdsvision. Landsbygdsveckan blir ett viktigt steg på vägen och en arena för samtal och samarbete mellan beslutsfattare och landsbygdernas röster på alla nivåer, säger Maria Gustafsson, verksamhetsledare för Landsbygdsnätverket.

Den som är intresserad av att bli en del av programmet anmäler ett evenemang på Landsbygdsveckans hemsida. Alla evenemang ska arrangeras tillsammans av civilsamhället eller privat sektor och minst en offentlig aktör. Programmet fylls på hela tiden och redan nu finns flera evenemang anmälda från företag, föreningar och kommuner som vill dela med sig av hur de arbetar. Veckan har en gemensam inledning och avslutning och en halvdag med EU-fokus.
– Vi vill skapa en arena för att synliggöra allt det innovativa och spännande som händer i svenska landsbygder, men också skapa ett sammanhang som möjliggör nya samtal på lokal och regional nivå. Sveriges landsbygder är så viktiga för de framtidslösningar och den omställning som vi står inför, säger Thomas Norrby, statskonsulent på avdelningen för landsbygdsutveckling, SLU.

I Östergötland sammanfaller Landsbygdsveckan med Vårens Östgötadagar 6-7 maj, det som infördes förra året under namnet Östergötland Spirar. Höstens Östgötadagar har arrangerats sedan 2001 och har blivit en jättesuccé då mängder av östgötar beger sig ut på landsbygden för att besöka gårdsbutiker, caféer, hantverkare och andra verksamheter utanför städerna.

Vårens Östgötadagar håller som bäst på att etablera sig, och många programpunkter är redan klara. I Svärtinge kan man upptäcka Billbäcks vackra trädgård som spirar av blommande träd och vårlökar, botanisera bland trädgårdsbutikens stora utbud av växter och få rådgivning av kunniga trädgårdsmästare på plats. I Ulrika kan man besöka Eksjöhult småbruk med gårdsbutik och öppen trädgård med plantförsäljning. Och utanför Skänninge kan man stanna till hos Södergårdens interiör, en mysig butik på landet med ett inspirerande utbud av inredningsprodukter. Fler programpunkter finns på ostgötadagarna. se och Landsbygdsveckans aktiviteter hittas på landsbygdsveckan.se.

Text och bild: TOBIAS PETTERSSON

Share