Kvinnliga jägare på återträff

Kvinnliga jägare på återträff

Kvinnliga jägare på återträff

KOLMÅRDEN (JB)

I helgen samlades 13 av förbundets kvinnliga samordnare för att nätverka och kickstarta årets verksamhet. Förra våren träffades de för en inspirationshelg, nu var det dags för en utvärdering och uppföljning av vad som hänt sedan sist, men även för att stimulera en fortsättning.

Ann Östenson som är samordnare för kvinnliga jägare på Jägarnas riksförbund cent – ralt, tycker att helgen var både utvecklande och lyckad.
– Våra samordnare ordnar aktiviteter i sina respektive distrikt och vi träffas ungefär en gång per år för att bland annat hjälpa varandra med just detta. Denna gång ägde träffen rum på Kolmårdsgården i närheten av Kolmården. Under den här helgen har vi arbetat med att ta fram bra förslag på aktiviteter som de kan genomföra under det kommande året, berättar hon.

Det är jakt och skytte som är grunden i det kvinnliga nätverket, men de vill även erbjuda sina medlemmar aktiviteter utanför skogen och skjutfältet, som till exempel visning av vapen och jaktkläder såväl som kurser i vapenvård och viltspårning.

Under helgen delades damerna upp i olika arbetsgrupper för både diskussionsarbetet och matlagningen. På agendan stod även marknadsföring och förbundets marknadsassistent Diana Westöö föreläste om hur man marknadsför sina lokala avdelningar och aktiviteter.

Deltagarna fick lära sig hur man jobbar med att kommunicera, engagera och påverkar med sociala medier och de olika plattformarna som finns tillgängliga. Eva Zander som är samordnare för kvinnorna i Östergötland informerade även om jaktledarutbildning för tjejer och olika hundkurser i distrikten.

– Det som var viktigast från helgen tycker jag var de nya kontakterna och att man får lite mer kunskap och inblick i vad som händer i övriga landet, säger Emma Sandin från Blekinge som är med för andra gången.

Nu ska hon och de andra tjejerna i Blekinge försöka anordna flera olika typer av arrangemang för att locka fler kvinnor. På schemat står då bland annat skytte och jakt i olika former men även vapenvårdskurser.

Under de senaste nio åren har antalet kvinnliga jägare ökat kraftigt. När Naturvårdsverket summerar upp antalet godkända jägarexamen (teoretisk del) mellan 2006-2015 visar det sig att antalet kvinnliga jägare ökar kraftigt. Nationellt har den kvinnliga jägarkåren ökat med hela 53 procent under denna period.

– Intresset för jakt är jättestort i dag. Många vill ordna sin mat från jord till bord. Det är ingen kostnadsfråga utan det är helt enkelt trendigt att vara klimatsmart och jaga sitt eget kött, säger Sivert Borup som är ansvarig för jägarexamen på Jägarnas riksförbund.

Räknas även männen in i statistiken så har den svenska jägarkåren ökat med 36 procent sedan 2006.

Text: LISA BJÖRK
Bild: ANN ÖSTENSSON

Share