Islandshästar töltade i harmoni

Det gällde att följa linjerna.

Det gällde att följa linjerna.

YDRE (JB)

Kalvefall AB och Kalvefall Islandshästar har alltmer blivit en hästoch ridgård av klass. Ägaren Olle Forsell började för flera år sedan återuppliva den gamla vackra skogsgården Kalvefall och göra den till ett friluftscenter med ridturer på nordsvenska hästar i kombination med en alltmera uppmärksammad och omtyckt viltrestaurang.

Så kom för några år sedan Åsa Strandberg norr ifrån och hade med sig några islandshästar. Ljuv musik uppstod både mellan ägare och hästar och Kalvefall blev än mer uppmärksammat.

När så Olle Forsell 2014 hade sitt projekt ”Ridhus på Kalvefall” klart då slog liksom blommorna ut med riddarspel och ridlektioner som komplement till allt annat på Kalvefall.

Och nu 2015 var det alltså dags; Kalvefall kunde arrangera den första nationella tävlingen i TIH för både klass I (nybörjare) och klass II mera tränade islandshästar och ryttare. När tävlingen Tölt in Harmoni nu genomfördes på Kalvefall hade inte mindre än 28 ekipage från hela södra Sverige anmält sitt deltagande i de båda klasserna.

I strålande väder kunde deltagarna visa upp hur de och deras islandshästar fungerade i den för just islandshästar säregna gångarten tölt.

Det blev en poängbedömd tävling men samtidigt också viktig träning och gemenskap då man med hästarna på bästa sätt skulle visa takt, form, kontakt mellan häst och ryttare samt rakridning i lätthet. Inför en ganska stor och intresserad publik reds det olika turer och svängar på Kalvefalls vackert belägna paddock.

Bedömning och poängsättning gjordes av domaren Lena Lennartsson med gott bistånd av islänningen Trausti Thor Gudmundsson, ridinstruktör och naturligtvis specialist på islandshästar. Trausti kommer senare i höst att leda en kurshelg med islandshästar på Kalvefall.

I båda klasserna tävlades det om medaljer och en hel del sponsrade priser.

Flera företag både från Ydre och angränsande kommuner hade bidragit med spronsring och priser. Träullit i Ydre som tidigare varit stödjande bland annat med det fina underlaget i ridhuset fanns naturligtvis med liksom Kinda/Ydre Sparbank, Granngården och en hel rad enskilda ydreföretag i raden av intressenter.

Det nyuppsatta och vackra vandringspriset hade Tas Massage i Eksjö skänkt, tävlingsledningen beslutade tilldela detta till segraren i TIH klass I (nybörjare) Jenny Hedman vars poäng även räckte till en fin andraplats i klass II som vanns av Emma Örtendahl.

Vandringspriset kommer förhoppningsvis att öka intresset för islandshästar och deras, för ryttaren, mycket behagliga gångart tölt. Och den första så fint genomförda TIH-tävlingen på Kalvefall lär inte bli den sista.

I samband med prisutdelningen tackade tävlingsledare Åsa Strandberg alla ryttare, de två i domarteamet men också särskilt Lena Svensson och Veronica Hansson-Brengefeldt liksom alla andra som bidragit till att tävlingen kunnat genomföras.

Text och bild: BERNT KARLSSON

Share