Hästival

Vackra ekipage med islandshästar i en mycket stilig entré.

Vackra ekipage med islandshästar i en mycket stilig entré.

VRETA KLOSTER (JB)

Besökarna kunde ta del av både hästnäringens och naturbruksgymnasiets världar. Visningar, uppvisningar och möten kompletterade varandra. Hästivalen var ett samarbete mellan Östgötahästar ekonomisk förening och Vretagymnasiet.

Det pågick aktiviteter hela tiden på Vretagymnasiets område. Utställare visade sina verksamheter inne i ridhuset. Vretagymnasiet visade upp fordon, maskiner, djuren i ladugård och gav även möjlighet att träffa djur utomhus. Besökarna gavs möjlighet att klappa får, kalvar och hundar. Smågrisarna fick inte röras men var väldigt populära. Hästskjutsar gav rundturer för de som ville.

På banan avlöste raser och uppvisningar varandra. Här fanns sådant som beridet bågskytte, western, nordsvenskar, islandshästar och elever från Vretagymnasiet som visade dressyr.

Skogslotten hade förstås en av sina härliga uppvisningar. I år var temat Fast and Furious där ryttarekipagen förställde bilar. Biljakten var fartfylld, lättsam och inramad av musik och sirener.

En programpunkt var Hoppclinic med världsstjärnan Helena Lundbäck. Hon berättade från hästen om uppvärmning, träning och hästhoppning. Hur länge och varför man ska värma upp hästen innan man börjar hopp, hur hästen fungerar med mera förmedlades av Helena som red runt och visade medan hon berättade för en nästan knäpptyst intresserad publik.

Helena Jaeger, enhetschef transport och ordförande i Östgötahästar ekonomisk förening, hade en hel del att ha koll på. Kan du säga något om Hästivalen?
– Det här är ju arrangerat av Östgötahästar ekonomisk förening och de har lagt sin hästival på Vretagymnasiet. Då innebär det ju att Vretagymnasiet får möjlighet att visa sina inriktningar och sin utbildning samtidigt, de blir ett litet öppet hus på Vretagymnasiet.
– Det är alltigenom ett samarbeta mellan Östgötahästar och skolan.

Vad betyder det här för skolan?
– Det ger jättemycket resultat! Framför allt så ger det positiv feedback, för att alla som pratar om Vreta pratar ju positivt om oss och det blir ju ringar på vattnet.
– Alla sådana här dagar höjer kvaliteten på utbildningen i slutändan. Det här ingår ju lite i elevernas utbildning också, med uppvisningar, kundbemötande, service och omhänder-tagande och då blir det att slå två flugor i en smäll och använda kursmomenten i kursen också.

Hur tycker du dagen som sådan varit?
– Det är så svårt att säga. Det här har ju aldrig varit förut, det är ju första gången det är på det här viset. Jag tror att vi slåss lite mot vacker septemberhelg och sommarstugan. Faktiskt, jag tror att det nog är många som är ute på landet och tar det där sista nu innan höstrusket kommer. Jag tror att vi konkurrerar med att det blev lite för vackert väder kanske.
– Vi får visa hästarna idag och vi får visa maskinerna. Sedan är ladugården öppen. Där finns alla lantbruksdjuren och det är trevligt.

Kontaktpersonen för Hästivalen, Mathias Stern, från Vånga hästkraft och styrelsen i Östgötahästar, såg också mycket positivt med Hästivalen. Har det fungerat som det var tänkt?
– Ja, det tror jag, det enda som vi kan tycka är, är att vi inte riktigt lyckats marknadsförings-mässigt.
– Med den tiden och den förmågan vi hade och den personalstyrkan så måste jag säga att då är jag nöjd.
– Det har varit bra uppvisningar, bra kvalitet på hästföretagare som varit i montrarna, säger han nöjt. Vi har haft intressanta frågor och glada människor!

Text och bild: BO BÄCKMAN

Share