Gör en gårdstur på Kullagården

Hungrig! Helena Askling på Kullagården matar tjurarna. Kullagården deltar på årets Östgötadagar den 5 och 6 september.

Hungrig! Helena Askling på Kullagården matar tjurarna. Kullagården deltar på årets Östgötadagar den 5 och 6 september.

VRETA KLOSTER (JB)

Kullagården deltar liksom förra året på Östgötadagarna. Det finns mycket att se från ekologiskt lantbruk, bed and breakfast, man kan gå en gårdstur. Dessutom är Kullagården certifierad för Grön arena så tillfälle ges att se vad som finns.

För andra året deltar Kullagården på Östgötadagarna med en ekologisk bondgårdsupplevelse. Det är få gårdar som har en så lång tradition av ekologisk drift som den här. Helena Asklings pappa började redan 1978 att prova biodynamisk odling på en yta och hela gården lades om till detta 1989. Hon tog över föräldragården 1990. Idag är gården helt Kravcertifierad.

– Jag driver den egentligen likadant som förut, berättar Helena Askling. Det är ingen skillnad.
Något annat än ekologisk drift finns inte ens som alternativ för henne. På hemsidan finns utskrivet:
– Vi driver ett ekologiskt lantbruk vilket för oss innebär ett långsiktigt tänkande. Här inriktar vi oss på att bygga upp bördigheten i jorden, ge gårdens djur ett värdigt liv och ge våra kunder en hög kvalité på gårdens produkter.

Det här är något hon vill visa på Östgötadagarna. Det kommer bli mycket att göra och att välja på för besökarna. Enligt programmet för Östgötadagarna så kan man som besökare äta gårdens egna ekologiska piroger eller ta en fika med ekologiskt fikabröd. Naturligtvis kan man handla i gårdsbutiken. Där finns bland annat kött från gårdens egen produktion. Man kan även beställa köttlådor. Gårdsturen är en promenad som berättar om gården. Det finns informationsskyltar uppsatta med både historisk och nutida information.

För barnen finns det möjlighet att träffa gårdens smådjur. Getterna Majken och Morot är ett par av dessa. Hönsen går som höns vill, det vill säga de går fritt och ser över vad som sker. Sedan finns kaniner och förstås någon katt. Ponnyridning och kanske en tur med häst och vagn står även på programmets utbud. Naturligtvis kan man hoppa i hö, det är ju trots allt en genuin lantgård.

Kullagården erbjuder såväl traditionell bed and breakfast som Bo på lantgård, men det finns även möjlighet till konferens och det Helena kallar vänträffar.
– Vänträffarna brukar vara väldigt lyckade, berättar hon. Har man inte plats hemma så kan träffarna vara här. Varje familj har sitt eget rum nära de gemensamma utrymmena. Rummen är precis i anslutning till där man är så det gör det enkelt att och bra om man till exempel vill lägga barnen. På Östgötadagarna kan vi visa sådant med.

Gården är numera en godkänd och certifierad Grön arenagård. Länstidningen har följt projektet med de här gårdarna från start till diplom. Kullagården har inte, i alla fall ännu, Grön arena som en stor inriktning i verksamheten utan erbjuder i första hand en möjlighet att få uppleva och trivas en stund på en lantgård. Det mår alla bra av. Johan Lindgren är den som deltagit från Kullagården.

– Vi erbjuder i första hand studiebesök för skolan, berättar han. Det har kommit klasser från bland andra Träningsskolan i Motala. Vi visar lantbruk i allmänhet och också ekologiskt. För den som undrar över vad en Grön arenagård kan vara så finns chansen att se även det på Kullagården under Östgötadagarna.

I dagarna pågår höstarbetet på gården som bäst och parallellt med detta ska gården göras klar inför Östgötadagarna. Utanför ladugården ligger mängder av halmbalar och de är endast en liten del av de totalt 800 balar som ska dit. Balarna ska dock flyttas undan och gården ska snyggas till innan besökarna kommer.

Text och bild: BO BÄCKMAN

Share