Global klimatstrejk världen över

Fredag för klimatet en angelägenhet för mänskligheten

Fredagen den 15 mars arrangerades den hittills största klimatstrejken med demonstrationer världen över. Så även i Karlstad.

Fem i tolv i stod de där på Stora Torget i Karlstad. Liksom i 123 andra länder, i 2 042 städer, och talade om för politikerna att – Klimatet kan inte vänta. Förra fredagens globala klimatstrejk var den största manifestation som någonsin gjorts i mänsklighetens historia. Ett hundratal ungdomar och vuxna följde denna dag i Greta Thunbergs fotspår.

KARLSTAD (JB)

Det drog lite småkallt den här marsdagen. Snön hängde i luften men det bekymrade inte de som samlats i Karlstad. För tjugoandra fredagen i rad har de stått här på torget och samlat in namnunderskrifter diskuterat och debatterat miljön- och klimatfrågor med förbipasserande. Budskapet är tydligt, vi måste lyssna på vetenskapen, bli mer klimatmedvetna, skapa krismedvetenhet och vi måste agera nu. Inte imorgon.

Det finns röster i media som hävdar att problemet inte ligger i Sverige, och att det finns folk som tjänar pengar på människors klimatångest. Men de klimataktivister vi möter är av en annan åsikt. Tore Pettersson är en av de som är med och arrangerar fredagarna i Värmland. På frågan om vad de vill uppnå svarar han:

– Det kan tyckas att vi är en liten gråsugga som piper under stenen, säger han. Men att vi står här är en uppmaning till alla politiker om att göra en förändring för att vi ska kunna uppnå målen i Parisavtalet. Vi måste också få dem att ändra spelreglerna så att det blir möjligt att göra rätt. Detta är den största internationella rörelse som har förekommit i människans historia. Det visar på en kraft. Och vi får stöd i varandras arbete för klimatet och våra barns skull, men politikerna måste fatta fler klimatsmarta beslut. Vid statyn där klimatstrejken pågår sitter ett tiotal skolungdomar som valt att strejka denna dag. Och mitt bland ungdomarna hittar vi skogskämpen, ordkonstnären och pinnplockerskan Maria Vildhjärta Westerberg. Hon har länge kämpat för gammelskogens bevarande och hennes konst är tätt sammanknuten med, och tillverkad av material från, just skogen.

– Det ger mig hopp om framtiden att se alla dessa ungdomar, säger Maria. Jag har hållit på med det här i smyg under 20 års tid och det här gör mig alldeles varm om hjärtat en sådan här dag. Vi vuxna ger barn skuldkänslor för att de skolkar från skolan en dag, när det egentligen handlar om deras och vår framtid. Jag tycker att dagen visar på optimism och är ett sundhetstecken.

Text och bild: EVALENA HEINERED

Share