Finlands största skogsmässa hålls i Jönköping

Oväntade finska nyheter visas på Skogselmia

Årets Skogselmia 4-6 juni i skogarna vid Bratteborg söder om Jönköping blir även en finsk angelägenhet. Utställarna från vårt östra grannland är många och de förlägger till och med världspremiärer i Jönköping.

ponsse-buffalo-activeframe-13Sverige är Finlands närmaste exportmarknad och Skogs – elmia en mässa med besökare från hela Norden. Årets Skogs elmia blir den största mässan i sitt slag i regionen och därmed Finlands största skogsmässa.
– Det är nära till Sverige och ländernas kultur har stora likheter, skogen är en del av folksjälen, förklarar Rainer Rönnback på Viexpo som re – presenterar Elmia i Finland.

Sverige är dessutom världens största marknad för maskiner och andra produkter utvecklade för kortvirkesmetoden. Vilket leder till att både finska utställare och besökare reser till Jönköping.
– Det kommer flera spännande finska nyheter till Skogs elmia, säger Rainer Rönnback. Det blir åtminstone en finsk världspremiär under mässan. Det är Ponsse som presenterar sin kraftigt uppgraderade skotare Gazelle och ny hyttkonstruktion på skotaren Buffalo.

Lako Forest, en pionjär på skördaraggregat i det finska skogsbruket, har i några år varit utan svensk representant. De har bedömt konkurrensen i Sverige som så hård att de valt att satsa på andra marknader. På Skogselmia återvänder de med ett nytt och konkurrenskraftigt aggregatprogram. I vanlig ordning arrangeras bussresor från Finland. Minst lika många som tidigare år lär också resa till Jönköping för egen maskin.

Det betyder att Skogselmia även blir platsen där finska utställare möter finska kunder. Från Finland kommer ett antal oväntade nyheter till mässan. En av dem är Syketec som utvecklat ett skördaraggregat för gör-det-självare. Det levereras i platta paket och genom att montera ihop det själv sjunker priset med 25 000 kronor. Det heter Jobo ST75 och är en stegskördare som klarar träd på upp till 30 cm i roten.

De finska tillverkarna av olika typer av vedmaskiner finns som brukligt på plats, liksom företag som erbjuder anknytande utrustning som bioenergipannor och varmvattenberedare. Några av utställarna inom detta område är Agromaster, Ala-Talkari och Farmiforest. Från Finland kommer även Findoor, en tillverkare av stora dörrar för vagnhallar och liknande. De nämnda är bara några av trettiotalet utställarna från Finland på Skogselmia 2015.

Share