Ett gott besök på Sänkdalens gård

Ingen Vikbolandsutflykt komplett utan Kravmärkt lokal ekologisk glass

Närproducerat är ordet. Strax intill kan man hälsa på korna vars mjölk används i tillverkningen.

VIKBOLANDET (JB)

Sänkdalens glass är älskad bland östgötarna för sin goda smak, och den finns numera att köpa på ett stort antal platser. Men frågan är om den inte smakar allra godast på gården där den tillverkas, med kossorna som betar strax intill.

Sänkdalens gård på Vikbolandet har brukats av släkten Gunnarsson sedan 1800-talet. Idag brukas gården av Nilla och Tomas Gunnarsson med familj och medarbetare. På gården har man odlat ekologiskt sedan början av 1970-talet. Då bestod gården av 30 hektar och har vuxit till dagens knappt 400 hektar och en djurbesättning som består av 300 nötkreatur varav 80 mjölkkor.

All produktion och förädling utförs enligt Krav:s regler för ekologisk produktion. Gården driver ekologisk mjölk och köttproduktion och har en omfattande växtodling som ger foder till djuren och en del spannmål till försäljning.

Sänkdalens gård utför även en del entreprenadarbeten som snöröjning, diverse lantbrukskörslor samt sköter utlastningen i en bergtäkt. Gården har även en del maskinsamarbeten med granngårdar.
– Vi startade 2006 en försäljning av rapsolja i flaska där restprodukten blir foder till våra kor. När sedan en glassfabrik i Norrköping blev till salu 2009 tog vi steget att även börja förädla en del av vår mjölkproduktion. Verksamheten växte och nästa steg togs våren 2012 då en nybyggd glassfabrik stod klar på gården. Vi är stolta och glada för vår verksamhet och gör vårt bästa för att ständigt förbättra och förnya, skriver Sänkdalens gård på sin hemsida.

Efter att ha besökt Arkösund en solig sommardag stannar Länstidningens utsände till vid Sänkdalens gård för att prova gårdens populära glass på vägen tillbaka till Norrköping. Gården ligger nära väg 209 som är Vikbolandets huvudstråk, så det blir en ganska naturlig liten avstickare för glassugna besökare.

Glassen säljs idag hos hela 258 återförsäljare. Mestadels i Östergötland och en hel del i Sörmland, men det går faktiskt att hitta Sänkdalens glass i såväl Göteborg och Uppsala som Piteå och Kiruna. Men visst är det en speciell känsla att äta den på plats på gården där den har sitt ursprung.
– Vi tillverkar vår ekologiska, Krav-certifierade glass i glassfabriken på gården med mjölk och grädde från våra egna kor på Sänkdalens gård. Att det bara är 70 meter från ko till glass är ju något som vi är stolta över.

Den röda tråden i glasstillverkningen har hela tiden varit att använda riktigt bra ingredienser, vilket oftast innebär merarbete.
– För att få fram den absolut bästa kvaliteten har vi lärt oss att inte ta några genvägar. Gör vi till exempel apelsinglass så pressar vi riktiga apelsiner. Naturligtvis blir glassen dyrare men oj så mycket bättre!

Idag finns glassen i 21 smaker varav tre stycken är mjölk fria sorbeter. Förpackningsalternativen är fem liter, 0,5 liter och portionsbägare på 1,2 deciliter.

Bland smakerna hittar man spännande saker som exempelvis Skogsglänta, Kokosdröm samt Kaffe me’ mjölk.

I gårdsbutiken är det självbetjäning och man betalar genom att swisha. Jag står och väljer och vrakar bland alla lockande smaker. Knäckflarn, Fläderlimesorbet eller Jordnötskola, vilken ska man välja?

Jag slår till på en Körsbär & Amaretto och går ut i solen för att njuta. En bit bort står korna och tittar på mig. Undrar om de förstår att det är deras mjölk jag precis glufsar i mig? God är den hursomhelst nu när den blivit glass. Tack ska ni ha kossor, bra jobbat!

Text och bild: TOBIAS PETTERSSON

Share