En titt i backspegeln ger perspektiv

När vi renoverade hallen i höstas hittade jag gamla Östgöta Correspondenten tidningar under taket.

Inte så gamla så det blir musealt utan mera från ”modern tid” så att det kan vara värt att reflektera över dem.

Vad hände I Östergötland för 29 år sedan närmare bestämt lördagen den 8 mars? Eftersom detta var en ”B-del” så får jag hålla mig till annonser och nöje… Man kan läsa om hur Farmek annonserade om gårdsauktionen på Lindevad gård – för övrigt gården där VM i plöjning hölls 2011.

borringFör den som ville åka till Rejmes bil och provköra en ny Renault 5 som kunde leasas för 735 kr/mån inkl moms, kunde man efter provturen avnjuta en svensk fläskkotlett i restaurangen för 23 kr. Ville man fylla på 2 liter spolarvätska kostade det 17.80. Under kungörelser kunde man läsa hur Vretaskolan annonserade samråd angående sin planerade anläggning för rötad gödsel. En biogasanläggning som idag är ett minne blott. I Ödeshög lades i dagarna ett varsel för att lägga ner Husqvarnas motorcykeltillverkning.

”Ja, folkhemmet var onekligen betydligt annorlunda då.
Sverige har förändrats på 30 år så klart,
skam vore annars.”

Statens invandrarverk sökte en barn- och fritidsassistent till ett av sina nyligen upprättade flyktingförläggningar. Innan man åkte till bilfirman kunde man i P3 (en av riksradions tre kanaler), avlyssna Melodikrysset. Senare på lördagseftermiddagen tog Kaj Kindvall över och presenterade Trackslistan med den senaste popmusiken. Förmodligen var Europe med ”The final countdown” listetta. I TV soffan hade man två kanaler att välja på om man inte tillhörde den välbärgade delen av befolkningen som hade parabol.

För det stora antalet av folkhemmets invånare fick man antingen välja att titta på Gäst hos Hagge i en repris av en intervju med Olof Palme med anledning av hans frånfälle en vecka tidigare. För den som ville ha ett än lättsammare program kunde man gå fram till TV:n och slå över till TV1 och musikunderhållningen Razzel med Lennarts Swahn och Tommy Engstrand. För den som mera lockades av uteliv en lördagskväll kunde man gå på nattklubb om man hade vårdad klädsel och åldern inne, vilket för övrigt var olika ålder för killar och tjejer.

Filmen Rocky IV gick på bion och för den mera teaterintresserade kördes ”Morrhår och ärtor”. Till lördagsmiddagen kunde man på Konsum stormarknad i Skäggetorp köpa färska fläskkotletter för 44:80 kr/kg och ville man lyxa till det med fransyska fick man pynta upp 68:50 kr/kg. Ja, folkhemmet var onekligen betydligt annorlunda då. Sverige har förändrats på 30 år så klart, skam vore annars. Om det är till det bättre eller till det sämre är upp till var och en att avgöra, förmodligen är det både och beroende på vad man tittar på.

Oavsett vad man tycker om utvecklingen är det en sak vi måste förstå och acceptera: Utvecklingen och förändring sker hela tiden, långt ifrån alltid till det bättre. Man kan minnas tider som varit och tillåta sig bli nostalgisk och även längta tillbaka. Men kom ihåg; att på fullt allvar tro att vi medvetet genom handling och politiska beslut ska kunna vrida klockan tillbaka och skapa ett samhälle som det var då, det kan du glömma!

PETER BORRING peter.borring@telia.com
Peter Borring är regionordförande för LRF Östergötland

Share