En färgstark gård på solsidan

Östergötland största privatägda solcellspark på 2 000 kvm. Den producerar 330 000 KWh per år.

Östergötland största privatägda solcellspark på 2 000 kvm. Den producerar 330 000 KWh per år.

VIKBOLANDET (JB)

Gisselö var förr en ganska stor gård men nu är merparten av arealen såld till grannfastigheter. Kvar är manbyggnaden från 1898, stall och övriga ekonomibyggnader och mark nog att hålla ett par hästar. På Gisselö finns också Östergötlands största privatägda solcellspark.

År 2007 flyttade Mikael Saksi till gården med sin familj från Norsholm. Man började med att renovera huvudbyggnaden in- och utvändigt. Invändigt flyttade man köket och utvändigt blev det bland annat nya färger på fasaden.

Det var 2008 som Mikael fick syn på en annons där en man i Svärtinge sålde en gammal sportstuga. Stugan var från 1926 och var byggd av Gösta Pettersson från Svärtinge. Stugan monterades ner och återuppfördes på Gisselö för att användas som gäststuga. År

2010 hittade Mikael ett vagnslider i Vadstena som köptes och återuppfördes på gården. 2012 var det dags för nästa fynd. Den här gången på Blocket. En tämligen unik sommarstuga i Landeryd utanför Linköping var till salu. Huset fanns väl dokumenterat i en bok om Landeryd och hade byggts 1910. Huset uppfördes mitt emot huvudbyggnaden på Gisselö och målades i samma färger.

Hösten 2014 uppfördes på gården Östergötlands största solcellspark. Den har en yta på cirka 2 000 kvadratmeter och producerar 330 000 KwH per år. Det innebär att anläggningen gör att det blir 30 ton mindre utsläpp av koldioxid här i länet.

Gisselö har vuxit fram till en sammanhållen kringbyggd gård i djärva färger. Planeras flera husflyttningar hit?
– Det är tänkbart. Det beror på vad som dyker upp. Jag håller fortfarande koll på utbudet, avslöjar Mikael Saksi.

Text och bild: LARS-T JACOBSON

Share