Fönstren ger byggnader själ

Annikas Hus sysslar med fönsterrenovering och byggnadsvård

Annika Altnäs driver Annikas Hus som har det mesta inom byggnadsvård, exempelvis beslag, drev, färg, kitt, vax och penslar, och företaget utför även rådgivning.

SÖDERKÖPING (JB)

Fönster och dörrar är det som ger en byggnad själ och karaktär. Det är husets ögon och det som skänker personlighet. Bor man i ett hus med gamla fönster ska man inte byta ut… dem utan renovera dem, menar Annika Altnäs som driver byggnadsvårdsföretaget Annikas Hus.

Det var i september 2020 som Annikas Hus slog upp portarna i det gamla Stadshotellet i Söderköping. Där ägnar sig Annika och hennes personal åt renovering av fönster, samt en del dörrar och lite trämöbler. Byggnadsvård ligger i tiden och Annika brinner verkligen för hållbarhet och återbruk, så hon har hittat helt rätt nisch att arbeta med.

– Jag tycker att det här med byggnadsvård är fantastiskt intressant och drev verksamheten under många år uppe på Vänneberga med butik med liknande inriktning och fönsterverkstad redan då, fast kanske inte lika synligt då restaurangen och caféet var så dominerande utåt. Sen flyttade jag ner hit till Söderköping och funderade på vad jag skulle göra, och startade verksamheten här för att jag ville ha jobbet nära utan att behöva fara och flänga, säger Annika och fortsätter:
– Jag älskar Söderköping och tycker det är världens finaste lilla stad och sen var den här lokalen ledig och jag kände hyresvärden lite grann så jag var inne och tittade. Jag kände att här kunde jag få en verkstad som är synlig så man kan se vad vi gör och det fanns plats för en fysisk butik där man kan gå in och kika. Jag månar om att det ska kännas välkomnande och tillgängligt, att vi inte bara är en brevlåda och hemsida utan att man kan komma in och titta och känna på sakerna.

Planen var att testa verksamheten under två år och sedan utvärdera det. Och det blev som bekant två väldigt konstiga år.

– Det har varit oerhört tufft, förhoppningsvis går det jämnt upp det här året. Mitt mål är att skapa nånting som jag brinner för och att det går runt så jag klarar att betala mina anställda och mig själv en någorlunda vettig lön, och att kunna verka i den fantastiskt trevliga miljön som det är här i Söderköping.

Den tidigare personalen följde med till Annikas Hus och totalt är de fyra stycken plus några timanställda i butiken och i fönsterrenoveringen. Kunskapen har de lärt sig av Annika, av tidigare personal samt på kurser. Annika har fått sitt intresse och sin kunskap av sin far, och när det gäller fönsterrenovering är det en hantverkstradition som till stor del förs vidare genom personliga kontakter.
– Det finns inte så mycket utbildningar. Det är ett skrå som innefattar måleri, snickeri, metallarbete och glasmästeri. Det är fyra olika hantverksgrenar som är med, så man måste vara duktig på många moment.

Butiken stod för ungefär en tredjedel av verksamheten under 2021. Det är en mötesplats, en marknadsföringsplats och ansiktet utåt. Där kan kunderna få råd och handla de produkter som verkstaden jobbar med. Målet är även att ha kurser och föreläsningar i lokalen när pandemin är över.

– Vi har det mesta inom byggnadsvård, exempelvis beslag, drev, färg, kitt, vax och penslar, och vi utför även rådgivning om man vill veta i vilken ände man ska börja och vilket material man ska använda. Utöver det har vi inredning i “Annikas stil” från olika leverantörer. Allt från bruksföremål, köksredskap i trä och schyssta material till badrum och kök men även lampor och ljus, dekorativa skålar, krukor och trädgårdsgrejer.

Och Annika hoppas att ännu fler ska förstå värdet av byggnadsvård.
– Som tur är har fler och fler fått upp ögonen för att det som hållit i 200 år kanske inte är skräp och måste bytas ut utan att man hellre vårdar och restaurerar. Gör man en grundlig renovering så har man en livslängd på renoveringen på 20-30 år plus att nästa renovering inte blir lika omfattande.

Text och bild: TOBIAS PETTERSSON

Share