Dags nominera ungdomsledare

Nu börjar det bli dags att skicka in nomineringarna till Årets ungdomsledare, en utmärkelse som Jägarnas riksförbund delar ut. Den som gjort speciella insatser för barn och ungdomar jakt, fiske eller natur kan komma ifråga.

Jägarnas riksförbunds utser årets ungdomsledare. ”Priset skall gå till den ungdomsledare som under det gångna året gjort speciellt stora insatser för att aktivera och utbilda ungdomar i Jägarnas riksförbunds anda och intresse. ”. Nu är alltså frågan vem som blir Årets ungdomsledare 2015? Chansen att nominera en kandidat finns till den 11 april.

För vandringspriset till årets ungdomsledare kan nämnas att de som är kvalificerade att delta i tävlan är förbundsanslutna ungdomsledare som arbetar på distrikts- eller avdelningsnivå. Varje medlem i Jägarnas riksförbund har rätt att nominera en kandidat. Förbundets ungdomskonsulent utser i samråd med förbundsstyrelsen vinnaren av vandringspriset.

Sivert Borup på Jägarnas riksförbund är viltvårdskonsulent och har även hand om ungdomsverksamheten och alltså Årets ungdomsledare.
Hur länge har det här priset delats ut?
– Vi har hållit på sedan 2001, den förste kom från Kronoberg och under åren har också två östgötar fått umärkelsen.
Vem söker ni och vad ska personen ni söker egentligen ha åstadkommit för att komma ifråga för utmärkelsen?
– Personer som gjort speciella insatser för ungdomsverksamhet. Vi har en stor organisation med 150 lokalavdelningar så vi behöver få veta vem som gjort något lokalt. Därför behöver vi få nomineringarna.

– Alla medlemmar har rätt att nominera. Vi brukar få tre till tio nomineringar per år. Förut skickade vi frågan till lokalavdelningar brevvägen, men de stannade ibland där och nådde inte ut. Nu försöker vi med alla kanaler och vi har ju också en hemsida.

– Det behöver inte bara handla om jakt. Även fiske och natur är viktiga. Det finns ju fiskeläger och naturläger där medverkan bygger på att lära barn och ungdomar att det inte är farligt att vara i naturen. Sedan blir de vanligen automatiskt mer rädda om det som finns, det de har kunskap om.

Det kan inte nog understrykas hur viktiga sådan här insatser är i en tid då barn och ungdomar ofta undviker den farliga skogen. Förståelsen för naturen, jakten och fisket behövs. Kanske finns årets kandidat i närheten. Tveka inte att nominera!

Text: BO BÄCKMAN

Share