Bevarar kulturarv med ardenner

Annelie med sin egenuppfödda, godkända ardennerhingst Pralinen. Bild: Örjan Karlsson

Erbjuder boende på lantgård med hästdrivet småbruk

Vimmerby – Fjälster

Eriksgården i Fjälster utanför Vimmerby är ett hästdrivet småbruk som erbjuder boende på lantgård med mycket aktiviteter med ardennerhästar.

Eriksgården drivs av Annelie Svensson och Pär-Anders Nilsson som riktat in sig på att visa upp och bevara kulturarvet från förr. Gården kan erbjuda en rad tjänster och aktiviteter, såsom boende, barnkalas, ponnyridning, vandringar och turer med häst och vagn. Det finns flera sorters djur på gården, men framförallt har Annelie en särskild förkärlek för ardennerhästar.

– Min pappa hade ardennerhästar, så jag har fått det därifrån. Ardennerhästar är ofta stabila och har bra mentalitet. Och de orkar mycket – tre gånger sin egen vikt.

– Nu finns det sju ardenner och ett gotlandsruss på gården. Fler behövs inte. Egentligen klarar man sig på två, men man måste tänka på återväxten, säger Annelie.

Besökarna, åtminstone när det gäller de svenska gästerna, är till stor del barnfamiljer som vill ha ett boende nära Astrid Lindgrens Värld och kunna njuta av och umgås med djur och få rida en tur. Men gården tar även emot en hel del besökare från exempelvis Tyskland, Holland och Schweiz och de vill i första hand ha rid- och/eller häst och vagnsaktiviteter och komma nära naturen. På försäsongen är det också vanligt med många äldre besökare som vill åka häst och vagn och återuppleva sin uppväxt.

Annelie vill vidareförmedla hur hästar användes förr och har en vision om att få fler att inse att man kan använda hästen till mer än vad som görs idag. Det är viktigt att hålla betesmarkerna öppna och bevara körkunskapen, menar hon.

– Många yngre vill köra med häst men saknar kunskapen. Hästar är väldigt toleranta men det krävs kunskap och det vill jag hjälpa till att sprida. Jag älskar att bo på lantgård och ta emot grupper, jag älskar möten med människor, säger hon och fortsätter:

– Förra året blev jag tilldelad Årets Värdskapspris av kommunen och motiveringen gick ut på att man får en väldigt genuin känsla och blir väl mottagen när man kommer hit. Det blir på riktigt, och det uppskattas.

Eriksgården har bedrivit sin verksamhet sedan 2010, och besökarna lockas av möjligheten att få uppleva den småländska naturen, skogen och landsbygden på ett genuint vis.

– Ett årligt återkommande evenemang är sommarkollo för barn i åldern 5-12 år där fokus ligger på hur man ska umgås med djur på bästa sätt. Då ingår ponnyridning och korvgrillning i skogsmiljö. Det som i dagsläget är populärast av våra aktiviteter är prova-på att rida ardennerhäst. Det gäller både för turister och vid personalevent, säger Annelie och lägger till:

– Jag strävar alltid efter att ge det där lilla extra som passar just den enskilde besökaren och som på så vis gör vistelsen helt fantastisk och extra minnesvärd.

Text: Tobias Pettersson

Share