Även ett litet lantbruk kan fungera

Som mjölkbonde med 23 års prickfri leverans har Kent-Åke Karlsson nu prisats med kunglig medalj.

Som mjölkbonde med 23 års prickfri leverans har Kent-Åke Karlsson nu prisats med kunglig medalj. Hans besättning är bara 20 mjölkkor stor.

YDRE (JB)

När Kungen varje år delar ut medalj till de mjölkproducenter som i 23 år levererat felfri god mjölk, då är det faktiskt inte så många det handlar om. I år 2016 var de 37 som nått detta mål och en av dem var Kent- Åke Karlsson på gården Marek i Ydre.

Kent-Åke Karlsson hade också sällskap vid medaljutdelningen i Stockholm med ytterligare fyra från Östergötland och lika många från Småland, men han är kanske ändå en speciell medaljör. Uppvuxen på föräldragården började 53-årige Kent Åke att tidigt att ta del i gårdens sysslor.

Han trivdes med jord, skog och djur och fortsatte. 1986 belv han delägare och tog mera ansvar för gården som han efter föräldrarnas bortgång nu äger tillsammans med två syskon som bor i Tranås.

2013 köpte Kent-Åke och äger själv granngården vars marker han tidigare arrenderat. Den gårdens gamla fina mangårdsbyggnad är nu sommarbostad för syskonen med familjer. Men markerna behövs för skörd och bete till de totalt 40-50 nötdjur. kor, ungdjur och kalvar, som gårdarna just nu har.

Det är alltså som mjölkbonde Kent-Åke prisats med kunglig medalj och det med en besättning på bara 20 mjölkkor. Jordbrukaren träffar Kent-Åke, när vi träffas på hans otroligt vackert belägna Marek där sjön Sommens blåa vatten gränsar i både norr och öster.

Hur är det möjligt, när de stora producenterna med 100-tals kor kämpar med dålig lönsamhet?
– Ja, det är klart det går ju inte med stor vinst men med mycket jobb, som jag faktiskt älskar och trivs med, så går det runt. Jag dras ju inte med stora skulder på mjölkgården, men har inte heller råd att investera i många moderniteter. Det mesta i ladugården sköter jag själv, så med mjölkhanteringen och övrigt blir det nog ofta bortåt åtta timmars arbetsdag där. Men så hinner jag ju jobba lite i skogen och eftersom vi här besväras av vildsvin, jagar jag och har väl hittills skjutit omkring 50 grisar. De flesta naturligtvis på natten vid åtel, men de har ju gott kött som inte är svårt att sälja, så de ger ju också åtminstone bra skottpengar.

Mareks gårdar ligger alltså underbart vackert och ladugårdarna är även om de är gamla i gott skick. Så där tycks både kor, ungdjur och just nu fem kalvar och naturligtvis också lagårdskatterna trivas och må gott.

Du själv tycks stortrivas, blir det inte ensamt?
– Nej, jag trivs i min roll, men det är klart blir det inte bättre med mjölkpriset, då kanske jag ändå söker mig något annat. Fast just nu och när det är vår, då är det svårt att tänka sig något annat, och så har jag ju skogen och sjön och även vänner.

Det verkar alltså inte vara aktuellt för Kent-Åke att vara med i Bonde söker fru. Kungmedaljen är ju också ett bevis på att jobbet uppskattas, och den känslan har ju tyvärr inte alla idag. För den som verkligen trivs med sitt arbete är det inte tungt.

Konstnären och författaren Albert Engström, som tycktes arbeta jämt, fick frågan ”Hur hinner du med allt?”. Hans svar var: ”Jag arbetar så fort jag får en ledig stund”! Kan arbetsglädje beskrivas bättre? Och den glädjen tycks också Ydres nya kungamedaljör Kent Åke Karlsson uppleva.

Text och bild: BERNT KARLSSON

Share