Auktionen gick över förväntan

Det samlades en hel del folk i det vackra höstvädret när det hölls auktion på arrendegården Forsum där Daniel och Frida Karlsson på gården Hagen i Ringarum sålde ut maskinparken.

Det samlades en hel del folk i det vackra höstvädret när det hölls auktion på arrendegården Forsum där Daniel och Frida Karlsson på gården Hagen i Ringarum sålde ut maskinparken.

RINGARUM (LT)

Gårdsauktioner växer inte på träd numera, men det är alltid något av en folkfest när det ändå händer. Samtidigt kan denna fest emellanåt paras med ett visst vemod. Men också en känsla av lättnad. Auktionen kan innebära en slags nystart i form av en produktionsomläggning. Effektivisering eller att få mera tid till det som man anser viktigt i livet.

Frida och Daniel Karlsson på gården Hagen i Ringarum hade nyligen en auktion på arrendegården Forsum, där en hel del inventarier avyttrades. Uppskattningsvis hade cirka 400 personer hittat till auktionen.

– Jag är nöjd med resultatet, delvis blev det över förväntan, säger Daniel Karlsson när han summerar det hela.
Han framhåller att exportmarknaden för begagnade maskiner och uppköpare som i sin tur säljer vidare, var det som gjorde detta.

Det var en hel del köpare som kom från andra sidan Östersjön för att besöka auktionsdagen som gynnades av ett utmärkt höstväder. Förutom att makarna Karlsson avyttrade maskiner, så hade en del andra också lämnat in maskiner som såldes vid samma tillfälle. En av dem var Carl-Erik Wikström som bland annat sålde ett dubbelmontage.

– Jag har sagt att det jag får in för detta, skänker jag till Världens barn. Jag har även pratat med auktionsförrättaren, Stig-Arne Johansson, att skänka samma summa och han har antagit utmaningen, sade Wikström.

Dubbelmontaget av äldre modell gick bort för 500 kronor och eftersom detta dubblades så fick Världens barn 1 000 kronor.

Daniel berättar om beslutet att avyttra en del maskiner och menar att det i dagsläget inte är försvarbart att binda upp så mycket kapital i en egen maskinpark. Maskiner går dessutom sönder och kräver en hel del underhåll och detta tar mycket tid i anspråk. Tid är som bekant en bristvara.

– Jag satsar istället på samarbete med andra bönder och att hyra in maskiner när det behövs. Vallodling blir det klart dominerande framöver, för att få foder till djuren. Förändringen blir framförallt att jag inte behöver laga maskiner halva året, säger Daniel.

Djuren kommer att behållas, vilket innebär 25 dikor och 40-talet tackor. Sen är det aktuellt att modernisera lite hemma i ladugården vid Hagen.
– Daniel jobbade helt enkelt för mycket och det här är ett sätt att dra ner lite, framhåller Frida.

Företaget Fängebo Pall finns fortfarande kvar, men det är mera till namnet. Pallspikande förekommer knappast. Men väl snickrande och för tillfället är det ute i skärgården, vid Moon, där det i anslutning till campingen uppförs ett sommarstugeområde enligt ett nytt koncept. Förhoppningsvis innebär den minskade arbetsbördan också att det blir mera tid till mer taktfast sysselsättning, som trummis i dansbandet.

För tillfället är Frida mammaledig men jobbar för övrigt som inköpare på RK-teknik i Gusum. Hon är även sedan några år tillbaka ordförande för LRF i Ringarum. Med tre barn i familjen så är det säkert ingen risk att familjen Karlsson i Hagen blir sysslolösa.

Text och bild: HANS ANDERSSON

Share