Årets östgötabonde

Bröderna Sjölander på Fröberga

”Bröderna Sjölander, Fröberga gård. Erik och Johan Sjölander utsågs till Årets Östgötabonde 2018.

”Ett kvitto på att vi gör något bra”

ÖSTERGÖTLAND (LT)

För elfte gången delades priset Årets östgötabonde ut och vinnare 2018 blev bröderna Sjölander på Fröberga gård som driver kravcertifierat lantbruk tillsammans. Efter en lång årsstämma på Vreta Kluster kom Hushållningssällskapet Östergötland slutligen till den sista punkten på dagordningen, som löd ”Utdelning av belöningar”.

Årets hushållningsgille blev Vikbolandet – Norrköping hushållningsgille med motiveringen ”Gillet har tagit del i bygdens utveckling genom att etablera nya samarbetsformer med bland annat kommunpolitiker”.

Årets trädgård gick till Lisbeth och Kjell Antonsson vid Dags mosse med motiveringen ”Makarna Antonsson har byggt upp en omvittnat välskött trädgård med både traditionella svenska arter såväl som mer exotiska”

Erik Månssons pris tilldelades Johan Kristiansson, VD Sankt Kors och Helene Oscarsson, VD Vreta Kluster med motiveringen ” Johan Kristiansson och Helene Oscarsson har själva och gemensamt på ett modigt och inspirerande sätt bidragit till att Vreta Kluster är en förebild i Sverige och en motor för de gröna näringarna i Östergötland”.

Sedan kom den spännande avslutningen där Årets östgötabonde skulle prisas. Juryn hade plockat fram tre starka kandidater som samtliga vore värdiga vinnare. Dessa var de kravcertifierade lantbrukarbröderna Erik och Johan Sjölander på Fröberga gård, de äggproducerande bröderna Malmström på Broby gård och Europamästaren i rapsodling Albin Gunnarsson på Bobergs västergård.

Med 57 procent av rösterna blev det bröderna Sjölander som tog hem vinsten och  nomineringstexten löd: ”Bröderna Sölander, Fröberga gård har på kort tid byggt upp en ekologisk mjölkproduktion med 120 kor och är ett föredöme i branschen. Allt foder produceras på gården och en biogasanläggning ger el, värme och gödsel”. Förutom, blommor, diplom och äran fick de också en prischeck på 10 000 kronor.

– Det är jättekul. Det är ett kvitto på att vi gör något bra, sa Erik.
– Och ett kvitto på att vi är ett bra team, vi och personalen, fyllde Johan i.
– Det här är ett pris till personalen och andra medarbetare, och inte minst våra bra rådgivare, sa Erik.

Vad tror ni det var som gjorde att just ni vann?

– Jag vet inte, det är svårt att säga. De andra nominerade är också väldigt duktiga. Vi kände till dem lite grann innan och har ju läst om dem i Länstidningen om inte annat, sa Johan.

Hur vill ni utvecklas framöver?

– Vi vill förfina och förbättra det vi har, det är ett spännande projekt i sig. Det behöver inte vara så stora projekt, det finns många smågrejer man kan göra för att få saker att fungera bra, sa Johan.

Hur ska ni fira detta?

– Vi kommer nog att hitta på något ihop med personalen, sa Johan.

Årets östgötabonde är ett samarrangemang med Hushållningssällskapt Östergötland och Länstidningen Östergötland. Juryn bestod av Carl G Nilsson, Bengt Pettersson ordförande i Hushållningssällskapet, Andreas Norlén Länstidningen Östergötland och Gunilla Aschan Hushållningssällskapet.

Text och bild: TOBIAS PETTERSSON

Share