Arbetshäst väckte gamla minnen

Annika Forsberg låter Margit Svensson prata lite med Granit. Hon har nog något gott till honom i väskan också. Bild: privat

VÄSTRA ÄMTERVIK (VB)

Kajsa Lander och hennes mormor Margit Svensson, kom på den strålande idén att ta en nordsvensk arbetshäst till Kålsgården i Västra Ämtervik. Kajsa Lander har två nordsvenska arbetshästar som hon kör mest för ro skull. När hon ska dra ut några vedpinnar ur skogen eller om det finns gäster hemma som vill ut en sväng. Kajsa arbetar annars på Studieförbundet Vuxenskolan i Molkom

Hemma på Kajsas gård finns alltså ytterligare en nordsvensk arbetshäst, nämligen Tindra, som är nio år i år och ett par år äldre än Granit. Båda hästarna har samma pappa men har inte växt upp tillsammans.

Vädret är strålande denna söndag och cirka 20 personer finns både i fönster och ute på gården för att träffa Kajsa och hennes Granit.

– Mormor Margit bor här på Kålsgården och hon har pratat sig varm om evenemanget bland de andra som hon träffar dagligen i dagrummet. Mormor som bott alldeles i närheten, Där Fram i Aplungen.

En som varit till stor hjälp med att sprida dagens evenemang är Lisa, som är aktivitetssamordnare här. Hon hängde upp affischer på Kålsgården och skrev in det i veckoprogrammet för de boende.

– Mina föräldrar är väldigt snälla och ställer alltid upp. De bor inte så långt härifrån, på den lantgård där jag växte upp bland djur, Nolby Gård, Frykerud. Där fanns mjölkkor när jag växte upp, så djur är jag van vid, säger Kajsa glatt.

Kajsa har gått på Lillerud och även arbetat där i 15 år. Det känns att hon brinner för att få sätta lite guldkant på vardagen för de äldre här på Kålsgården idag.

Pappa Georg Forsberg, kör hit ett lass med ved och mamma Annika Forsberg, sköter all markservice. Brasan är tänd och här serveras varm punsch. Kajsa själv kör Granit och visar lite vad han kan uträtta med ved, kälke och linor samt sax. Sax har inte alla åskådare träffat på tidigare så det är speciellt intressant.

Så bra att många har en rullstol att sitta på för annars blir det lätt jobbigt.

Några har med sig morötter och bröd för att kunna få mata Granit som jobbar på bra. Det är allt något speciellt att få klappa en mjuk mule också förstås och eftersom Granit är så snäll så är det inga problem alls.

– Här väcks gamla minnen till liv från svunna tider med arbetshästar i jordbruk och skogsbruk, säger Kajsa, och folk är så tacksamma.

Men en och en halv timme går fort och snart är det dags för hästtransporten att rulla tillbaka till stallet i Sutterhöjden där Granit får träffa Tindra igen. Ett som är säkert är att Kajsa Lander och hennes ”spralliga” mormor Margit, som Kajsa kallar henne, har gjort en behjärtansvärd insats idag. Liksom Mamma Annika och pappa Georg. För detta har varit en stor upplevelse för de äldre på Kålsgården. Och har man tur så kanske det kan bli något annat djur som får hälsa på framöver.

– Ja, mormor har lagt in en beställning på ett besök av en tacka med lammungar till våren, så det får det väl bli, skrattar Kajsa.

Text: INGEGERD LÖWGREN-JANSSON

Share