Användbar knöl med bra näring

Kari Pettersson talade utifrån ”Potatis – våra älskade knölar”

Potatisambassadör Kari Pettersson från Bjälbo föreläste under Kindamats temakväll om potatis. Bild: PER SJÖSWÄRD

KISA (JB)

Potatis kan användas till så mycket god mat – allt från förrätter till efterrätter och till bakning. Därför hade Kindamats föreläsning i Kisa den 14 november temat ”Potatis – våra älskade knölar”. Potatisambassadör Kari Pettersson, Bjälbo, gav en intressant potatisresumé och vi fick klart för oss vad potatisens intåg i Sverige betytt för utvecklingen och befolkningsökningen.

Potatis är billig mat, lätt att använda och lämplig att odla i vårt klimat – varför vi borde öka konsumtionen.

Rekommendationen idag är att vi måste minska vårt kött – ätande till ett halvt kilo per vecka (självklart lokalt producerat!) och då kommer potatisen väl till pass för att göra oss mätta. Potatis ger oss dessutom bra näring. Stärkelsen i potatis är speciellt viktig för våra bakterier i tarmen.

Ida Johanna Carlander från Ulrika presenterade nya och gamla potatissorter och deras användningsområden beroende på textur och smak.

Makarna Helldorfs potatisutställning och Pers vinnande Östgötakonsthantverk (som i år var en potatis) fanns också där.

Kvällen fick en stor bredd från den storskaliga hypermoderna potatisodlaren till den mindre jordnära, där naturens cirkulation styr produktionen, till hur konstnären stimuleras av potatis.

Bland Kindamats verksamhetsmål finns bland annat att få konsumenterna medvetna om hur viktigt det är att handla lokalt och hur lätt det är att finna varorna. Ett annat mål är att att göra Kinda kommun självförsörjande, när det gäller livsmedel och vi jobbar på med detta enligt våra ledord: lärande, nytänkande, möjligheter och tradition (inte minst när det gäller potatis).

Kinda är en fantastisk kommun och har alla möjligheter att nå målet! Det enda som fattas idag är potatis, grönsaker och fisk. Ökad produktion skulle ge möjligheter för nya producenter att starta eller för våra medlemmar att öka eller förnya sin produktion. Allt detta är bra för vår miljö och för hälsan och skapar nya arbetstillfällen.

För att förvara den potatis och de grönsaker som vi odlar i våra trädgårdar, eller självplockar hos någon storodlare på hösten, har Kindamat ett upprop som gäller jordkällaren – ett klimatsmart sätt att förvara livsmedel. Vi vill stimulera till att rusta upp befintliga jordkällare och att bygga nya.

Riksdagen har beslutat att vi måste höja vår självförsörjning och Kindamat vill vara med och stimulera detta.

Under temakvällen fick alla en smaktallrik där potatis ingick i alla olika rätter och bakverk.

Text: BARBRO ÅHLSTRÖM BRAGÉE

Share