Veteranplöjning i Godegård

Fem traktorer och lika många förare klarade snart av gärdet. Förarna från vänster Ivar Åsén, Henrik Karlström, Tomas Johansson, Jan-Olov Carlsson och Leif Nilsson.

GODEGÅRD (JB)

Oftast anordnas veterantraktorplöjningar på slätten med stora fina fält. Där kan stordragarna få visa vad de går för. Men även i skogsbygden finns det gärden som behöver plöjas. Då är kanske de stora delburna flerskäriga plogarna inte till nytta. Man hinner knappt sätta ner plogen i backen förrän det är dags att hissa upp den igen.

Vid Ilarstorpet hade man anordnat en veterantraktorplöjning i slutet av april. Bröderna Karlsson som bor där, tyckte man kunde ha lite roligt, när man nu skulle bryta vallen. Man ringde runt till traktorfolk man kände och många kom och ställde upp med glädje. Det brukar inte bara vara att man plöjer, utan det finns gott om tid att umgås och språka lite.

Det var bara Volvo BMtraktorer som kom denna dag. Henrik Karlström från Tjällmo kom i en BM 36 utan hytt. Lite vanskligt denna soliga dag, då det blåste både kallt och kraftigt.

– Jag kände hur kepsen lättade när jag fick motvind och trots att jag hade hörselskydden på så kom vinden åt under kepan, sa Henrik. Det blev väldigt kallt på huvudet!
Henrik hade ett så kallat ”Björnhjul” monterat på landsidans däck. Det hjälpte förr till att driva traktorn, om det var en riktigt blöt och kladdig höst. Det fanns inga fyrhjulsdrivna traktorer då, när dessa traktorer fanns på gårdarna.

En T 36 kom också till träffen. Det var Ivar Åsén från Örmon. Den 36:an var röd vilket är en ovanlig variant bland dessa ålderstigna traktorer. Endast cirka 1 600 röda gjordes medan den gröna varianten producerades i omkring 6000 exemplar.

Den röda kallades för Volvo och såldes av Volvoåterförsäljare och den gröna för BM (Bolinder Munktell) och såldes av BM-återförsäljare. De båda traktormodellerna var i stort sätt identiska förutom färgen, och de gjordes på fabriken i Eskilstuna båda två.

Tomas Johansson, Tjällmo körde sin BM Buster 320 med en två-skärig plog efter. Leif Nilsson även han från Tjällmo rattade sin Volvo BM Boxer 350 med två-skärigt efter.

Jan-Olov Carlsson, också från Tjällmo, var den ende som hade en tre-skärig plog efter sin traktor. Han körde en BM Boxer 350. Och trots att det inte var så många skär i jorden, så plöjdes det två hektar stora gärdet i rekordfart.

Gärdet hade varit bete de sista åren, men skulle nu sås med havre och insådd av klövervall. Det var inte helt stenfritt än, man såg hur plogarna slog upp varefter de plöjde.

Stefan, en av bröderna Karlsson, svarade på frågor från besökarna och han bjöd också traktorförarna att komma och fika eller ta en korv. Stefan är annars mycket duktig på att skulptera i trä. Då använder han motorsåg till att få ut de finaste djur och figurer ur stubben. Denna dag hade han dock inte tid att visningssåga.

Maria Sundén Joge hade full fart på både kaffepannan och korvgrytan till hungriga förare och besökare. Gärdet plöjdes som sagt var i rekordfart, så ytterligare några gärden lite längre bort fick också påhälsning av veteranplöjarna. Ett av dessa ska sås igen till viltåker.

Efter väl förrättat värv åkte veteranplöjarna var och en hem till sig och bröderna Karlsson kan harva och så sin nyplöjda åker. Ett trevligt sätt att umgås för traktorintresserade, där de kan utbyta erfarenheter och tips, samtidigt som man gör nytta.

Text och bild: EVA CARLSSON

Share