Verkstaden i Mossebo lever vidare

Cecilia Schultz i lokalerna på Mosseboområdet som hon nyligen tagit över.

VALDEMARSVIK (JB)

Nu har Cecilia Schultz köpt upp verkstadslokalen på Mosseboområdet utanför Valdemarsvik, efter Anders Skördares konkurs. Det är via nystartade dotterbolaget till Bepart, Maskinkraft, som detta skett. Det har hänt en del sedan den driftiga tjejen anställde sig själv hos Bengt Svensson på Bepart för cirka tre år sedan.

– Det är jag och min man Johan som kommer att driva det. För min del passar det bra med en verkstad för eftermarknaden till de maskiner jag säljer. Tappar man den, då är man rökt, säger Cecilia.
Hon menar att det finns ett behov av en verkstad med fullhöjd i området och hoppas dra nya kunder till sig genom etableringen i Valdemarsvik. Antagligen kommer hon också att flytta sitt huvudkontor från Nordfarms lokaler i Norrköping, till de nya lokalerna i Valdemarsvik.

Cecilia är tjejen som är uppvuxen på en gård strax utanför Ringarum. Redan tidigt gillade hon att vara ute hos djuren och köra traktor. Efter gymnasiestudier i maskinteknik och ett första jobb på ett företag i Norrköping, hoppade hon på något helt nytt.
– Jag sålde värmekameror till mjölkkor. Det var en tjej från Linköping som tagit fram en utrustning som på ett tidigt stadium kunde undersöka om de hade juverinflammation.

Det blev mycket resande med hela Sverige som försäljningsdistrikt och eftersom hon dessutom hade hunnit skaffa två barn, tillsammans med sin man Johan, tyckte hon vartefter att det inte var hållbart att resa så mycket.

Hon sökte därför jobb på Nordfarm i Norrköping, ett företag som sysslar med import av lantbruksmaskiner. Jobbet fick hon inte, därför att man tycket att hennes erfarenhet på området inte var tillräcklig.
– Sen anställde jag mig själv hos Bengt Svensson på Bepart.
Han var alltså återförsäljare för Nordfarm med Östergötland som sitt distrikt.

Förfarandet låter lite märkligt kanske. Men hon ringde helt enkelt upp honom och sa: ”Du behöver nog en assistent i sommar. Jag behöver inget betalt bara jag får gå med och lära mig branschen.”

Nu var det emellertid så att han tänkte inte alls utvidga företaget, utan var istället på väg att gå i pension, så det var inte aktuellt. Men efter att ha träffats så började Cecilia jobba på Bepart.
– Det är klart att Bengt skulle få gå i pension, så efter ett år tog jag över företaget.
Hon framhåller att detta år tillsammans med en erfaren företagare har varit ovärderligt. Att han dessutom vågade släppa ut henne för att själv pröva vingarna, utan hårda tyglar, var också ytterst värdefullt.

Nu går hon alltså vidare och utvidgar verksamheten inom en bransch som många gånger är väldigt tuff.
– Jag brinner för detta och min uppgift är att hitta det kunderna efterfrågar. Många bönder är påhittiga och inte sällan bor det en entreprenör inom dem.
Inte sällan handlar det om att kunna använda maskinerna under en längre säsong. Ett sådant alternativ som hon och hennes man just tittat på i Finland, är att montera ett skördaraggregat så att det går att avverka skog med en grävmaskin.

– Jag kastade fram frågan om det inte finns något så att skördetröskan kan användas till annat också.
– Min son, som då inte alls var gammal, var inne på denna linje, då han undrade varför man inte kopplar en plog efter skördetröskan.

Text och bild: HANS ANDERSSON

Share