Verksam i flera län

Margareta ger råd till nötkött- och mjölkproducenter

LINKÖPING

Margareta Dahlberg_2Margareta Dahlbergs företag, MD Lantbruksråd, har funnits ett par år nu. Det bästa med att driva eget är friheten i arbetet, tycker hon. Verksamheten bedriver hon i flera län och den omfattar föredrag samt rådgivning inom mjölk och kött.

MD Lantbruksråd är en ganska nystartad rådgivningsfirma för nötkött- och mjölkproducenter. Margareta Dahlberg tog steget att starta eget i juni 2013. Hon vänder sig till kunder som vill ha en helhetsrådgivning för djurhållningen. Där ingår bland annat produktionsplanering, grovfoderodling, betesstrategier, utfodring och uppföljning av produktionen.

Margareta har sitt kontor i ett rum hemma. Det blev ledigt när barnen flyttade ut. Samtalen med besökare är gärna förlagda till köksbordet. Allt är befriande enkelt, personligt och med ett smittande gott humör. Det märks att Margareta trivs med sitt arbete. Hur kom det sig att du startade eget?
– Jag var lärare på Vretagymnasiet i många år. Det tyckte jag var jättekul men längtade också ut till bönderna.

En dag 1999 ringde jag till Lars-Gunnar Samuelsson på L-G husdjurstjänst på Öjeby och frågade om han hade något jobb. Jag fick en deltid där och en deltid på Länsstyrelsen. – Jag startade eget i juni 2013 för att L-G la ner och jag hade svårt att börja jobba i större företag med allt vad det innebär med tidsredovisning och möten. Mina kunder hängde på från Lars- Gunnar.

– Det var inget jättesteg att starta eget för jag gör ju samma jobb. Kanske mer att det helt enkelt är väldigt besvärligt att lära sig bokföring och sköta ekonomin själv!
Mitt företag har tre ben: Mjölk, kött och föredrag.
– I huvudsak ägnar jag mig åt rådgivning inom mjölkproduktion och nötköttsproduktion. Det är stora skillnader mellan gårdarna och det gör rådgivningen extra rolig.

Den enskilda gården har sina egna förutsättningar och tillgångar som det gäller att ta tillvara på bästa sätt. Alla bönder är heller inte intresserade av samma saker. Någon kanske är nöjd med att producera och någon annan vill ha mycket kundkontakt, följa med hela ledet.
– Något jag lärt mig av Lars-Gunnar är att se möjligheterna. Nötproduktion är ett bra exempel på där vägarna och möjligheterna är många.

– Det är trevligt att priset på nötkött krupit upp något. Efterfrågan på svensk nöt har gått upp och det gör att man har lite mer råg i ryggen som bonde. Mjölkkorna minskar tyvärr så hur blir det med tillgången på djur framöver?
– Jag startade företaget så sent i livet att jag inte kommer kunna expandera. Jag samverkar istället. Genom åren har jag fått många kontakter.

– Jag kan inte ta fler kunder nu. Jag har börjat säga nej men det är inte lätt, så då känns det väldigt bra med nätverket och att kunna dela med sig lite. Det är liknande på växtsidan också. Är man liten så måste man ha goda relationer med andra. – Jag tycker det är roligt att vara sin egen. Det är mycket frihet och snabba beslutsvägar då man sköter allt själv.

Frihet är viktigt i jobbet och liknande tankar finns hos bönderna. – Jag har kontinuerliga kontakter med ett 20-tal mjölkgårdar och ett 40-tal köttproducenter. De finns förutom i Östergötland i Småland, Sörmland och Västergötland. Dessutom besöker jag kunder på Gotland två gånger om året. Som det verkar är det alltså såhär som Margareta Dahlberg trivs bäst, full fart i företaget även om det blir mycket åkande mellan kunderna.

Text och bild: BO BÄCKMAN

Share