Värmande mysfaktor hemma

Att satsa på en braskamin sänker elkostnaden och höjer mysfaktorn, menar Jan Svensson på Spiscenter i Norrköping.

NORRKÖPING (JB)

Många villaägare installerar braskaminer för att höja mysfaktorn men också för att minska värmekostnaderna. Genom att hålla husets värmesystem på en låg nivå när ingen är hemma och sedan tända upp en brasa vid hemkomsten ges en snabb uppvärmning samtidigt som pengar sparats in. Braskaminen kan också vara ett tryggt komplement till ordinarie värmekälla i händelse av strömavbrott.

Den som har en braskamin högst upp på önskelistan kan med fördel vända sig till Jan Svensson på Spiscenter i Norrköping.
– Förutom braskaminer säljer vi kakelugnar, tillbehör, vedspisar och allt som tillhör bastu. Våra produkter är rakt igenom svensktillverkade. Vi är noga med kvalitén, både på våra produkter men också med att service- och reservdelsbiten fungerar.

I sortimentet finns även täljstensprodukter som dock är något svårsåld eftersom det räknas till tunga eldstäder. Kakelugnar och täljstenskaminer är inte längre i ropet. Braskaminer är mer som ett smycke medan täljstenskaminer är som en grå stenhög. Jag kan tycka att det är lite synd för det är fantastiska värmekällor.
– Folk som går i tankar om att sätta in en braskamin ser mycket på de trender som finns i heminredningstidningar. Contura braskaminer som tillverkas i Markaryd är ledande i Sverige och ute i Europa. Inte bara om vi tittar på försäljningsstatistiken utan också vad det gäller utvecklingen, säger Jan.

Att byta ut sin gamla braskamin mot en ny har enbart fördelar för ägare och miljön. Energimyndigheten har gjort en stor test där gamla kaminer från 1980- och 1990-talet jämförts med nya, moderna kaminer.

En modern braskamin minskar vedförbrukningen med upp till tjugo procent samt ett minskat miljöutsläpp på upp till 85 procent.

– Vare sig det gäller enbart trivselvärme eller om villaägaren vill få ner värmekostnaderna är det viktigt att välja rätt kamin. Vissa önskar själva installera sin kamin medan andra anlitar oss som är proffs på det här med kaminer och installation.
Det är ett komplicerat system eftersom nya hus är så täta. Det innebär i praktiken att det finns tillräckligt med luft för de som bor i husen. När det tillkommer en extra detalj som en braskamin så räcker inte luften till. Alla kaminer ansluts därför till uteluft.

Många kanske inte vet eller tänker på att köksfläkten drar från 100 kubikmeter upp till 1000 kubikmeter luft i timman. Startas en brasa medan köksfläkten går kommer luften inte att räcka till och brasan får inget syre. Risken är då stor att det börjar ryka in.

Genom att använda utomhusluft som är kall och syrerik blir uppvärmingen och förbränningen bättre.
– Björkved är det bästa att elda med men det är mycket viktigt att veden är torr. Det rekommenderas att veden ska torka över två somrar innan den tas i bruk. Gärna liggande under tak med god luftcirkulation.
– Att förvara veden under till exempel en presenning är direkt värdelöst eftersom det kan bildas kondens och då blir veden aldrig torr, poängterar Jan.
För att installera en braskamin eller göra en förändring av den befintliga eldstaden krävs att vissa regler följs. Det ska göras en bygganmälan till kommunen med en planritning som visar kaminens placering.

Enligt Boverkets byggregler ska det även finnas med en fasadritning som visar skorstenens utformning samt en sektionsritning där rökkanalens dragning redovisas. Vidare ska en information om vilken typ av eldstad och rökkanal som ska installeras skickas med handlingarna.

– Från och med i år kommer alla braskaminer att energimärkas. Våra kaminer är redan energimärkta för att våra kunder ska kunna välja en bra kamin men även en värmekälla som är energi- och miljövänligt, säger spisspecialisten Jan.

Text och bild: CARINA LARSSON

Share