Uppskattad tävlingsform för alla

Att vända på en väldigt liten yta ingick i bruksridningen.

NYKIL (JB)

På Kvarngården, Nykil, avgjordes DM i Brukskörning och Bruksridning. Samtidigt avgjordes klubbmästerskapen för de fyra deltagande klubbarna. Den här tävlingsformen kan nästan alla delta i och den blir allt mer uppskattad.

Den 27 augusti var det dags för DM i Brukskörning och Bruksridning. Platsen var Kvarngården, Nykil, och Nykils Rid- och körsällskap arrangerade tävlingen.

Hur många deltar i den här tävlingen?
– Det är 28 starter men det är några som startar flera gånger om man har med sig två hästar eller om man startar i både körning och ridning, berättar Malin Ramström, ordförande i Nykils Rid- och körsällskap
Förmiddagen hade varit ganska regnig och våt. Efter lunch slutade det dock regna.

Medför ett sådant här väder några svårigheter i tävlingen?
– Det har varit lite halt men till en sådan här tävling, bruks – körning och bruksridning, kommer i stort sett alla broddade för att man vet att det kan vara på gräs, det kan vara lerigt och sådär. Nästan alla har broddar på hästarna för att man ska klara av underlaget oavsett hur det är.

I annonsen stod det en del om klubbmästerskap också och även JUF nämndes. Kan du reda ut det där för dem som inte är så initierade?
– JUF håller med tävlingsregler för den hör tävlingsformen och arrangerar DM och SM varje år, säger Malin Ramström. Nu var det vi som fick DM-arrangemanget och då är det Nykils Rid- och körsällskap tillsammans med Östergötlands Brukhästsklubb, Föreningen Nordsvenska hästen och Östergötlands fjordhästförening.
– Så det är Nykils Rid- och körsällskap som står för arrangemanget och de andra är inbjudna att vara med och avgöra sina egna klubbmästerskap samtidigt.
– Vi avgör både DM för Östergötland och klubbmästerskap för alla de fyra klubbarna som är med i en och samma tävling. Det är mycket jobb med att bygga upp och det går åt mycket funktionärer. Det är svårt att få ihop en bra tävling så vi slog ihop det istället.
På dagens tävling var det runt 20 funktionärer som deltog och det ger ett mått eller perspektiv på vad Malin Ramström berättar.

Nu kommer en del tävlande att samlas vid början av banan. Vad sker där?
– Det börjar med att man visar upp hästen för domaren. Man ska sadla och sitta upp framför domaren innan man får starta för att visa att allt fungerar, det är sadel och träns och häst och ryttare, så att alla mår bra.

En ryttare har gjort sig klar och startar.
– Hon som kommer nu tävlar i juniorklassen, för dem som är mellan tio och sexton år. Hon är tio, elva år.
Det är just det här som gör brukstävlingar allt mer populära och uppskattade. Någon berättar att den äldsta deltagaren är 72 år. Alla kan vara med.

Det är också en jämställd tävlingsform med samma regler för herr och dam. Ändå var det lite klent med det manliga deltagandet den här dagen. Det var bara en manlig deltagare som var med under visningen av banan men även om Per-Inge ”Pinge ” Andersson, eller Mr Bruks som han också kallas, visade banan hade han ändå deltagit själv under förmiddagen. Pinge stod också efter dagen som distriktsmästare i brukskörning.

Text och bild: BO BÄCKMAN

Share