Tvådagars jakt- och matmässa

Tama grävlingen Källe blir kliad på magen av husse Ingemar Larsson.

Tama grävlingen Källe blir kliad på magen av husse Ingemar Larsson.

ROTTNEROS (VB)

Det var en fantastisk mässa i strålande väder, med cirka 152 utställare i Rottneros park. Besterman AB, samordnare för mässan, kan andas ut och glädja sig över trevliga dagar. Som besökare fick man lära sig mycket från att frysa fästingar, hur man arbetar som konservator, hur man agerar vid viltolyckor, att det går att tämja grävlingar, till att klippa vass från speciell fyrhjuling och akupunktur på hundar.

Alla såg ut att trivas i det vackra sommarvädret. Det var trångt inom området och stundtals svårt att komma fram, men är vädret bra så spelar sådant ingen roll. Den vackra parken med sina statyer och blomsterrabatter hyser också soffor här och där, som man kan vila sig i innan man tränger sig vidare.

Sanopharmas monter är intressant. Där får man veta att det har kommit en fästingfrysare på marknaden, som slår ut fästingens kräkreflex och får fästingen att släppa taget. Den kan användas både på människor och djur. En flaska innehåller 60 doser och medlet ger ingen ozonpåverkan. De två bröderna Gustav och Fredrik Andersch pratar sig varma om medlet.

Maria Osbed-Jansson är en kvinna som finns i en annan monter. Hon är en självlärd knivmakare från Molkom.
– Jag skär mig allt ibland, säger Maria, men jag gillar verkligen det här. Jag blev intresserad när äldste sonen gick på jägarkonfirmation. Jag har jägarexamen men jag jagar inte, det är bara så skönt att vara ute i skogen, säger Maria. När yngste sonen fyllde 20 år så fick han en kniv som jag tillverkat, berättar Maria och visar vilken kniv det är.

Lite längre bort finns Peter och Sanita Larsson från Säffle. Peter tillverkar också knivar och visar en baddare till kniv.
– Den här kniven kan vara bra att ha om man behöver ge nådastöten till ett vildsvin till exempel, säger Peter.

Lena Gran finns vid tentipi kåtorna. Där står hon och kokar kaffe över öppen eld och bjuder besökarna på. Man kan gå in i tre olika tentipikåtor och titta och det ser verkligen mysigt ut. Inte utan att man vill lägga sig på madrassen därinne och ta sig en lur…

Under tiden roar trollkarlen Hampus, barnen, från en scen innanför en häck. OS-guldmedaljören Björn Ferry pratar om jakt, skog och lite idrott från en annan scen. Stjärnkocken Niklas Ekstedt lagar mat och Kjell-Åke i Myra berättar roliga historier.

Det är gott om kändisar här, Nour El Refai, hon är en djurvän som jagar. Mikael Tornving, berättar om när ”farsan lärde mig ljuga”, Thomas Wassberg, berättar om sitt jakt och skogsintresse.

Men den som drar till sig flest besökare är nog, alla kändisar till trots, Ingemar Larsson från Broddetorp mellan Skara och Skövde. Man tror inte sina ögon när man ser en man, som sitter med en tre år gammal grävling i knät.

Han kliar honom på magen och grävlingen njuter, ligger alldeles stilla på rygg och blundar, alla tassarna är lite inåtböjda. Vad är detta? Man har aldrig sett något liknande. Källe, som grävlingen heter, har bott hos familjen Larsson sen han var liten. Ingemar har granskats utan och innan och har fått svara på länsstyrelsens alla frågor för att eventuellt få ta hand om Källe. Det är annars inte tillåtet att hysa vilda djur mer än något dygn, men Ingemar klarade provet och är godkänd grävlingshusse.

– Källe är en riktig kelgris och han följer mig hela tiden. Han bor i ett hägn på 780 kvadratmeter tillsammans med sin biologiska mamma och pappa, berättar Ingemar Larsson. Jag har haft grävlingar sen 1980-talet. Jag har 14 hundar också och flera papegojor, säger han, jag älskar djur.

Sen tar han upp hundgodis ur fickan sätter det mellan läpparna och låter grävlingen sträcka sig upp och ta godiset ur munnen på honom! Vet inte om jag skulle vilja göra detta själv. Påpekas bör att Källe är kastrerad. Folket runt omkring fotograferar hela tiden.

Lite längre bort hamnar man hos Kennert Drugge från Filipstad. Han är bagare och har finfina surdegslimpor. Han bakar efter egna recept och använder sig enbart av lokalproducerat i allt vad han gör. Här idag kan man välja mellan sex sorters piroger fyllda med Karl-Johan svamp, köttfärs, med mera, lokalproducerat. Bergslagens Jakt återförsäljning är Tracker support.

– Vi åker runt till jaktlag och visar våra produkter och vi har en webbutik, säger Andréas Kiiveri från Västra Takene i Mangskog. Här kan man köpa synnerligen orange kepsar så man syns i skogen, västar till hundarna, koppel med sändare, som visar var hunden befinner sig, berättar han.

Tänk att man kan röja vass med en fyrhjuling som flyter! Inga dåliga grejor. Jag minns min barndom vid sjön Racken i västra Värmland när vi rodde ut och klippte vass i viken med en vanlig gräsklipparsax. Det gick också bra och billigt var det!

Det fullständigt vimlar av hundar i parken. Det kommer att bli en hundutställning senare. Fina väldresserade hundar som inte ger ett enda skall ifrån sig.

Anders Sundqvist är zoologisk konservator från Östanbjörke i Sunne. Han berättar om arbetet innan man kan börja fixa till ett lodjur eller en ekorre till exempel. Han har med många exempel att visa.

– Innanmätet ska bort, skinnet garvas, det är inte det roligaste jobbet precis, säger Anders. Men sen är det roligt! Jag konserverar även fiskar. Lodjuret här har jag skjutit själv, och då är det roligt när man får till det så här fint, säger han.

Text och bild: INGEGERD LÖWGREN-JANSSON

Share