Två unga bönder som vågar satsa

Per-Åke Nykvist och Anna Ring med treårige Hugo, på platsen där mejeriet ska byggas.

Per-Åke Nykvist och Anna Ring med treårige Hugo, på platsen där mejeriet ska byggas.

RÅDOM (VB)

Bönderna Anna Ring och Per-Åke Nykvist har drivit lantbruk i fem år. Nu ska paret bygga till ett litet mejeri vid ladugården. Ett bygge där man satsar cirka en halv miljon. De tänker bygga själva av eget virke ur skogen, men måste ta hjälp med vissa delar. Per-Åke Nykvist tycker att det är rätt tid att satsa nu när mjölkbönderna har det svårt och många lägger ner produktionen.

Målet är att ungefär 200 liter mjölk, av två till två och ett halvt ton dagligen, ska säljas direkt till Ica Toria i Torsby. Som det är idag har mjölk från Rådom cirka 70 mils resväg för att nå butikerna i Torsby, mot att resvägen vid årsskiftet, då mejeriet i Rådom beräknas vara klart, endast är sju kilometer.

– Mjölken kommer att ha en fetthalt på en och en halv till två procent och den kommer att pastöriseras men inte homogeniseras. Då blir det en gräddhinna på mjölken, berättar Per-Åke.

Att pastörisera betyder att mjölken hettas upp så att eventuella bakterier som campylobakter, listeria och ehec dör, fortsätter han.
– Vi ska sälja grädde också, säger Anna. Vi har blivit godkända av kommunen att driva mejeriverksamhet. Avlopp är redan nedgrävt och till veckan sätter vi igång på allvar, fortsätter Anna.

På gården finns många sorters djur, 98 mjölkkor, två hästar, två får, 24 kalvar, sex kaniner, två hundar, två katter, fem höns och en tupp.

Det finns också en liten kille, Hugo, som just nu sitter på mamma Annas arm och är lite trött. Hugo är på dagiskvällis i Torsby. Tiderna som mjölkbonde är inte som andras, man mjölkar sista gången för dagen till klockan 20 cirka, så då får Hugo vara en timme på kvällis.

Det finns sex mjölkbönder i Torsby kommun och någon är på väg att lägga ner. Att vara bonde är ett arbete som aldrig tar slut och det är inte lönsamt när man får så lite för mjölken.

– Vi har fått fina skördar i år. Just nu håller vi på och bärgar den tredje med ensilage. Vi har 110 hektar jord som brukas och arrenderar lite överallt omkring. Vi odlar korn och ärtor, berättar PerÅke.

Sommartid finns en heltidsanställd på gården och ytterligare en anställd på timmar.
– Det ser ut som om intresset för jordbruk ökar hos de yngre i samhället, de är väldigt medvetna om vad de äter och vad som är bra, säger Anna. Jag har gått hästlinjen på Lillerud och jag älskar djur. Jag skulle inte kunna tänka mig att jaga.
– Nej, inte jag heller, säger Per-Åke.

– Vi har SRB, SLB och en Jersey ko. Vargen har inte besvärat oss alls så de hittar väl mat i skogen, fortsätter han.

Per-Åke började som bonde för cirka 15 år sedan och detta är Per-Åkes mammas föräldrahem där släkten regerat i många, många år. Gården ligger så otroligt vackert längs vägen till Östmark. Vägen är slingrig och smal med vatten på båda sidor.

– Vi har en facebooksida som heter Bondfolks lantbruk och där finns nu 400 medlemmar. Det är vårt sätt att nå ut till folk, berättar Per-Åke. Vi har en maskinstation där vi har alla maskiner. Varje bonde kan omöjligt äga varsin uppsättning maskiner utan här kan man låna.

Anna är den som sköter insemineringen på gården och hon har en speciell förkärlek till de små kalvar som hon ordnat att de blivit till. Det sitter ett gediget Kom ihåg på en tavla i seminrummet för här är det ordning och reda.

En uppmaning till Torias kunder framåt julen, leta efter vita plastflaskor med mjölk i kyldisken så får du det allra bästa i mjölkväg!

Text och bild: INGEGERD LÖWGRENJANSSON

Share