Trivsam plöjträff

Anders Adolfsson med sin Leyland.

Anders Adolfsson med sin Leyland.

MOTALA (JB)

Trots en envis tjock Lützendimma kom det ett tjugotal traktorer av varierande åldrar till Fågelstad storgård en lördag i mitten av oktober. Många av dessa traktorer gör fortfarande dagsverken på de gårdar de tillhör. Tre grabbar, Henrik Carlsson, Henrik Larsson och Carl Hjalmarsson hade ordnat träffen för stordragare från förr.

Janne Philipsson, Fågelstad storgård, hade upplåtit ett gärde åt traktorförarna, att plöja på. Det 20 hektar stora gärdet var av prima lerjord, med andra ord tungt att plöja.
– Det är inte för inte som gärdet kallas för drängagråten, sa Janne.

Det märktes för motorerna fick verkligen jobba och rökpelarna från avgasrören syntes väl. Henrik Carlsson körde sin Volvo BM 814 C årsmodell 1975 med en sexskärig växelplog bakom.

En sexskärig växelplog hade även Henrik Larsson med den skillnaden att han rattade sin Volvo BM 2654 från 1980. Plogarna var av märket Överum DVL 6108 H. Alla tre killarna körde var sin Volvo BM, då Carl körde en Boxer 350 från 1967.

Bland de äldsta traktorerna fanns Pelle Johanssons BM 20 från 1949. Dimman låg som sagt, tät över Fågelstaslätten, eller var det rök från den gamla tändkulemotorn? Den hade en fin patina, men var väldigt törstig, på vatten. Kylaren kokade med andra ord.

Bland alla traktorers vanliga motorljud hördes en V8. Det visade sig vara Andreas Johanssons, Fivelstad, lilla T22 från 1949. Ett häftigt avgasrör avslöjade att det inte var någon vanlig liten Volvo. Andreas hade plockat in en V8 från en Cheva. Dieselmotorn var på 6,2 l och gav170 hk.

Dessa plöjträffar är väldigt uppskattade och traktorförarna kan komma långt ifrån som till exempel Johan Svensson. Han startade redan vid halv sju på morgonen från Vårdsnäs. Traktorn han körde var en BM 36 diesel från 1953. Efter hängde en plog från 1965. Plogen var ny när den kom till Tomåla gård. Johan var endast 11 år då, men fadern som var van vid hästar, tyckte att Johan kunde köra.

Så blev det och nu 50 år efter, kör han fortfarande ekipaget. Johan har skött om traktorn på ett fint sätt och förbättrat den. Då pumpen läcker lite har han satt en pytteflaska vid sidan, så det ynka lilla spillet samlas där.

Med cirka 60-70 skär var drängagråten snart färdigplöjd och var och en drog sig hemåt. Man plöjer inte hela tiden om nu någon trodde det. Vid kaffet med bröd eller grillad korv utbyttes många tips och tankar.

Lantbrukarlivet kan vara lite ensamt ibland, så att träffa andra med samma intresse kan vara ett roligt avbrott, trots att man gör samma sak som på den egna gården.

Text och bild: EVA CARLSSON

Share