Södra rothult annerStugan

Mysig gård i den vackra Kindabygden

Samlad gårdsbild, rymligt renoverat bostadshus, 20 hektar mark, varav 13 utgörs av skog. Välkommen till Södra Rothult Annerstugan som är veckans gård till salu.

Kindabygden är speciell i positiv bemärkelse och det på flera sätt. Det som först möter en här är det storslagna vackra varierande landskapet. Här finner man områden med höjder och hisnande branter, agrar mark och gårdar belägna lägre i mer slät terräng, inte sällan med kontakt med något vattendrag. Många anser att det, i synnerhet runt Kisa, längs riksväg 23/34 påminner om att komma till norra Sverige.

Kinda är en anrik skogsbygd. Sedan finns ju sjösystemet med allt vad det har att erbjuda, som Åsunden med sin ”skärgård” och där Kinda kanals farled löper ända ner till Horn i söder. Bygden fick ett oerhört uppsving genom kanalens tillkomst då inte minst skogsråvara kunde transporteras härifrån och även exporteras till länder som England. Samtidigt kunde man förstås smidigare få hit varor. Man nådde bokstavligen hela världen på vattenvägar härifrån.

Bygden är rik på historia och kultur som man värnar om. Amerikaveckan är ett exempel på hur man tar hand om minnet av emigrationen, Kisa hembygdsgård är storslagen och i högsta grad levande. Konsten finns snart sagt överallt och ateljéerna är många. Kommunen anordnar varje år natur- och kulturguidningar på flera platser och med varierande ämnen.

Södra Rothult Annerstugan är belägen fem minuter söder om Kisa och nära riksvägen. Byggnationen är samlad med bostadshus, ekonomibyggnad och gästhus.

Bostadshuset från 1934 är i 1 ½ plan. Det står på torpargrund och har en matkällardel. Här finns en boarea om 145 kvadratmeter och biarea om 28. Sammantaget ger det en verkligt rymlig bostad med 173 kvadratmeter till förfogande.

Huset renoverades och byggdes till under 90-talet. Det har bergvärmepump och vedpanna med ackumulatortank.

Entrén är under tak gemensamt med verandan. På entréplanet finner man det nyligen renoverade lantliga ljusa köket med ingång från hallen. Köket är modernt, men man har även en järnspis. I anslutning till köket ligger en matplats, eller ett matrum, som man når både från köket och från vardagsrummet. Vidare finns sådant som badrum och tvättstuga på det här planet. På övre plan finns man kontor, tre sovrum, kattvind och wc.

Det charmiga lilla gästhuset är det tidigare svinhuset som byggts om till att vara just en gäststuga.

Ladugården om 250 kvadratmeter har en traditionell inredning med en äldre djurdel och en logdel med trägolv.

Fastighetens mark uppgår till totalt cirka 20 hektar. Enligt taxeringen så utgörs 4 av inäga medan skogsbruksplanen anger 6,1. Inägomarken brukas idag av annan, men är tillgänglig för köpare vid tillträdet.

Skogsmarken omfattar 13,2 hektar med i huvudsak barr med ungefär lika andelar gran som tall. Åldersfördelningen uppges vara jämn och följaktligen ge en jämn avkastning. En yta om 1,6 hektar är avverkad och nyplanterad efter skogsbruksplanens upprättande. Virkesförrådet beräknas idag till 2020 skogskubik och 153 kubik per hektar.

Södra Rothult Annerstugan är den där lilla mysiga gården som moderniserats till att vara bekväm även 2023. Här finns många möjligheter för ett bekvämt lantligt boende med närhet till en trivsam centralorts service. Gården öppnar för egen verksamhet och läget erbjuder ett rikt utbud för friluftsliv.

Text: BO BÄCKMAN

Share