Småbrukarna bjöd in till Kärnhult

Sune Johansson från Linköping bjöd på musikunderhållning på dragspel och inne på logen pågår kommersen för fullt. Närmast är det Ulla Åhman som säljer lite av varje som hon producerat hemma på gården i Ringarum.

Sune Johansson från Linköping bjöd på musikunderhållning på dragspel och inne på logen pågår kommersen för fullt.

VALDEMARSVIK (JB)

Föreningen Småbrukarna i Östergötland, med dess ordförande Stefan Thorslund i spetsen, bjöd in till en träff på Kärnhults gård. Deras syfte var att erbjuda småskaligt och närodlat samt informera om sin verksamhet. En hel del utställare hade lite av varje att erbjuda.

Väderprognos med risk för regn gjorde att besökarna var lätt räknade till en början, men när dagen summerades hade gott och väl 300 personer kommit. Inga sura miner förekom och det bildades till och med en spontankör, som hängde på när Sune Johansson spelade på sitt dragspel.
– Det var fantastiskt roligt och bra stämning, menade Stefan Thorslund.

Det fanns lite av varje att handla för hugade spekulanter som gick runt bland stånden som var placerade lite varstans. Allt från utomhus förstås för de verkliga optimisterna, som inte behövde ångra sitt val, till dem som fanns inne på logen eller i traktorgaraget.

Förutom att det var loppis i ett annat garage var det mycket matnyttigt som fanns möjlighet att köpa. Allt från köttpiroger på recept från Chile till sylt och saft av olika slag. Rökt fisk och hemystad ost fanns det också.

Anna-Lisa Pettersson sålde skinn från de på gården Degernäs uppfödda fåren och hennes dotter Lovisa, boende i Hannäs, försökte sig för första gången på att sälja sina egna tavlor. Talesättet säger ju att det inte är någon konst att göra en tavla, men att sälja den, det är en konst.

Ett populärt inslag bland de yngsta besökarna var att få åka en tur med traktor och vagn, som kördes säkert av Anders Pettersson, hemmahörande på gården. Självklart betade korna i en hage alldeles intill ladugårdsplanen, som var centrum för aktiviteterna. Tillsammans med korna gick även en ståtlig och grann tjur. Här sker föryngringen bland korna på naturlig väg och inte genom insemination.

Ordföranden rapporterade också att det vid det senaste årsmötet skett en rejäl föryngring när det gäller styrelsemedlemmarna.
– Annars är det så att medlemskåren blir allt äldre i takt med att de mindre jordbruken försvinner.

Det senare är något som medlemmarna i Småbrukarna ser på med oro, eftersom de små enheterna bidrar till en levande landsbygd med öppna landskap och biologisk mångfald.

Text och bild: HANS ANDERSSON

Share