Småbrukare med islandshästar

Magnus Carlsson och Elinor Svensson i det som snart ska bli gårdsbutiken.

Magnus Carlsson och Elinor Svensson i det som snart ska bli gårdsbutiken.

RUMMA (JB)

På Rumma Finnbygget bedrivs verksamhet med islandshästar där ridskola och naturridning ingår. Man är delvis självförsörjande. Gården kommer även vara en Grön arenagård och det finns planer på växthus och gårdsbutik.

Några kilometer nordost om Falerum letar sig vägen fram genom ett vackert skogslandskap med berg och sjöar. Strax innan vägen delar sig så det går att svänga mot Fröjerum ligger Finnbygget. Följer man den här vägen längre kommer man till Kvarnvik och Valdemarsvik.

Skylten med Ellas islandshästar visar att man kommit rätt. På gården bor Elinor Svensson som är ”Ella”, hennes man Magnus Carlsson och deras dotter. I de underbara hagarna upp till gården går hästar och ser ut att ha en idyllisk tillvaro.

Hur många hästar har ni?
– Vi har 25 hästar, berättar Elinor. Hälften är för avel, sex stycken är i verksamheten och de andra är på väg in i den.
– Jag har islandshästar som verksamhet med ridskola och naturridning. På turerna ser vi ofta vilt som hjortar och tjäder, ibland även havsörn om vi har tur.

Foldern om verksamheten berättar att Elinor är diplomerad ridledare, att hon har mer i utbudet som ridweekend, tantläger och mammabarnläger. På gården finns en stuga att hyra, det finns vandringsleder, naturreservat, fiskemöjligheter och en hel del annat för den som vill.

Hur kommer det sig att ni bor här ute? Är du från landsbygden?
– Vi har bott här sedan 2013. Innan bodde vi i Kolmården.
Skogsavverkning och annat förändrade miljön så mycket att det blev svårt att ha hästverksamheten. En dag kom de till ett vägskäl och fick ställa sig frågan; ska vi sälja hästarna eller flytta? Hästarna är alltså kvar.

Deltar din man också i hästverksamheten?
– Han är bara dräng, skojar Elinor. Magnus tycker om att göra det som är kring hästarna, som att bygga och fixa saker. Han jobbar annars på Rejmes.
Småbrukardagarna är i år förlagda hit (se sidan 4).
– Det är första gången som vi är värdar för det arrangemanget.

Hur blev det just här?
– Vi är småbrukare. Vi försöker vara självförsörjande på fårkött, ägg, kanin och anka. Sedan har vi honung också.
Odlar ni något?
– Nej, vi odlar tyvärr inget än. Jag hoppas på ett växthus så småningom. Däremot har vi mycket fruktträd och slånbär här.

När man kikar på vilka som deltar i Småbrukardagarna här så är det ganska många som är icke småbrukare.
– Jag tycker själv att om vi ska fortsätta så ska vi sträva efter att ha mer småskaligt och närproducerat, säger Elinor.
– Sedan måste det vara lite jippogrejer för barn.
Kaféet där Småbrukarna hade servering ser faktiskt ut som ett riktigt kafé. Den gamla kassaapparaten, en gammaldags våg, disken och annat ser ut som någon form av butik.

Har ni kafé här annars med?
– Nej, men jag hoppas vi ska ha det, berättar Elinor. Den här lokalen ska bli gårdsbutik och det skulle passa bra med kafé här också.
Vad kommer ni att sälja i butiken?
– Honung, ostkakor som min mamma gör på pumpa och squash, kaninkött, lammskin och sådant. Jag hoppas på must och sylt också.

En annan plan som man kommit långt med är att bli en Grön arena-gård. Kommer ni ha boende här eller blir det dagverksamhet?
– Det har jag inte bestämt än, svarar Elinor. Här finns möjligheter för både det ena och det andra. Vi får se vad som efterfrågas.
Nog verkar den här gården idealisk för att må gott. Här finns natur, stora ytor och lugn. Hästar, katter, hundar, kaniner, ankor, höns och får bidrar förstås på sitt sätt. Allt i en skön miljö.

Text och bild: BO BÄCKMAN

Share