Se över din jaktutrustning i tid

Vapen måste man fortfarande ta sig till en fysisk butik för att få köpa.

Vapen måste man fortfarande ta sig till en fysisk butik för att få köpa.

SVERIGE (JB)

Det är säsong för jaktbutikerna nu, Jakto AB, har både butik och näthandel. Kunderna kommer från flera länder än Sverige. Att näthandeln har vuxit är knappast någon nyhet. Man kan köpa snart sagt vad som helst på nätet utan att behöva ta sig till avlägsna butiker. Det är samtidigt en tanke att vissa saker vill kunden helst känna på i verkligheten innan man bestämmer sig.

Jakto presenterar sig som en av Sveriges ledande jakt-, fiske- och outdoorbutiker på nätet. Med den 500 kvadratmeter stora lagerbutiken i Lindesberg täcks även möjligheten att besöka dem. Naturligtvis säljs inga jaktvapen på nätet, men övrigt som hör till jakt finns där. Förutom jakt är de inriktade på fiske samt sport och friluftsliv.

Det låter som om det man vill ha till jakt är saker kunden vill känna på först. Hur fungerar det då med näthandel? Kommer kunderna till butiken först?
– De som jagar mycket har kompisar som köpt olika saker, berättar Thomas Broman på Jakto. De har sett dem på riktigt, hört omdömen från någon som använder dem och de vet vad de vill ha.

Nya siffror som berättar om den ökande näthandeln kommer ganska ofta. Ökar den för er också?
– Många handlar mycket mer på nätet nu, men det är nog snarare så att det blir allt fler som säljer på nätet, fler nätbutiker. För oss är det just ingen ökning av näthandeln. Den har varit stabil under några år.

Jagar ni som arbetar i butiken själva?
– Alla i affären är jägare, lovar Thomas Broman.

Vad säljer ni mest till jakt?
– Det är jakttillbehör som jaktradio, kikarsikten, kläder med mera.
Ni har säte i Lindesberg. Har ni kunder från hela landet?
– Javisst. Vi har kunder även från Finland, Danmark och Tyskland. Det händer också att vi får besök av tyska och danska jägare i älgjakts tider.

Märker ni av en rush nu när jaktsäsongen startar?
– Inte direkt, men försäljningen ökar ju. Vår och sommar är det mycket fiske. Jaktsäsongen för oss pågår från juli till januari.
Även om försäljningen ökar utan någon jätterush på höstkanten så finns det annat som håller tempot högt i butiken.

– Kunderna tycks ha mindre och mindre koll på grejorna. Man kanske så sent som kvällen innan jakten börjar kontrollerar att alla saker finns och fungerar. Vid beställning är det då förstås panik, alltid bråttom.
Sådant går självklart att undvika och slippa den stressen. Jakt är ju trots allt rekreation, något som ska skänka lite trivsel och välmående.

Thomas Broman skickar därför med ett enkelt råd till sina kunder för att de ska få en så bra jakt som möjligt:
– Se över jaktgrejorna i tid.

Text: BO BÄCKMAN

Share