Så byggdes trähus förr

I Oslo finns flera gator med mysiga trähus, som till exempel Damstredet och Telthusbakken.

I Oslo finns flera gator med mysiga trähus, som till exempel Damstredet och Telthusbakken.

NORDEN (JB)

Något av det mysigaste som finns är välbevarade gamla trähus. I Sverige samarbetar Eksjö, Hjo och Nora under namnet Tre Trästäder för att locka turister. Men faktum är att det vimlar av stadsdelar med gamla trähus i hela landet och även i våra grannländer.

Vi östgötar är måhända lite bortskämda med gamla fina trähus. I Norrköping finns området Kneippen med sina fina trävillor och Röda Stan med sina rödvita träkåkar. I Linköping har vi det gammaldags friluftsmuseet Gamla Linköping samt Hunnebergsgatan med sin gamla gårdsbebyggelse. Dessutom har vi Madickenstaden Söderköping med sina mysiga hus.

Många städer i Sverige har någon form av bevarad gata eller område med gamla trähus. Ofta handlar det om någon slags hantverkargata, som exempelvis Smedbyn i Huskvarna eller Verksgatan i Åtvidaberg. Andra städer har som helhet stått ganska opåverkade av omvärlden och har kvar sin gamla charm, som exempelvis Gränna.

I Karlshamn finns många välbevarade träkåkar kring södra änden av Drottninggatan och stadskärnorna i såväl Norrtälje som Öregrund och Vaxholm är fyllda med höga plank och trähus i alla former och färger

Under namnet Tre Trästäder har Nora, Hjo och Eksjö startat ett samarbete för att utveckla trästaden som besöksmål. De har samtliga en välbevarad trästadsmiljö och har tilldelats den prestigefyllda utmärkelsen Europa Nostra.

Men det är inte bara i Sverige det finns trästäder. Även i Finland, Norge, Island och på Färöarna finns många fina områden med välbevarade trähus. I Oslo har vi till exempel gatorna Damstredet och Telthusbakken som är väl värda ett besök.

Finland har särskilt många, trevliga trähusstäder, varav de flesta ligger på östkusten eller runt Helsingfors. Några att nämna är Kristine stad, söder om Vaasa. Kaskö en mil från Kristinestad och Lovisa fem mil öster om Helsingfors

Text och bild: TOBIAS PETTERSSON

Share