Resultatet styr investeringar

Emil Andersson är ansiktet utåt när kunderna kommer till Åhmans Traktorcentrum i Konungsund.

KONUNGSUND (JB)

I december får lantbrukarna in de sista likviderna för året och resultatet kommer då att visa om det finns resurser för nyinvesteringar i lantbruksmaskiner. På traktorsidan toppar Frankrike tätt följt av Tyskland marknaden med mest sålda nyregistrerade traktorer på ett år.

Marcus Åhman är maskinsäljare på Åhmans Traktorcentrum i Linköping och Konungsund, Norrköpings kommun. Han har sålt lantbruksmaskiner i fyra år och har under dessa år märkt variationer i försäljningen.
– Det beror på en hel del olika faktorer. Mjölk, spannmåls- och köttpriserna går upp och ner. Just nu ligger köttpriserna på en bra nivå vilket möjliggör för den kategorin av producenter att kunna köpa nya maskiner.

När priset på fläsk var dåligt så fanns det inte en enda producent av fläskkött som handlade nytt. Eftersom lantbruksproduktionen följer världsmarknadspriser drar det med sig köp av nyregistrerade traktorer, säger han.

I Frankrike såldes det förra året 28 625 nyregistrerade traktorer medan försäljningen i Sverige låg på 2 600 nyregisteringar av traktorer vilket tyder på att Sverige inte är så stora på marknaden. Under fem år har försäljningen på nya traktorer sjunkit från 4000 till 2600.
– Tyvärr försvinner det allt fler lantbrukare dessutom är det svårt att köpa nytt om lantbrukaren inte får betalt för det de producerar. Om jag tar en mjölkproducent som exempel så använder de sig av många maskiner och måste till sist investera i nytt vare sig de har råd eller ej.

– Eftersom lantbruken blir större trots att lantbrukarna försvinner måste det investeras i större maskiner som inte nödvändigtvis betyder fler maskiner, säger Marcus.
Att lantbrukarna skulle köra sina traktorer så länge det går och själva ombesörja reperationer är inte något Marcus märkt av.
– Nej det tycker jag inte. Däremot kommer de till en punkt där det måste bytas traktor. Nu är folk mer medvetna om kostnaderna och gör beräkningar hur länge maskinerna ska köras och hur långt en betalningsplan kan sträcka sig innan det är dags för ett byte. Vissa byter traktor efter år och några efter antal körda timmar. En del vill amortera medan andra vill reparera, menar han.

I samma lokal som Åhmans Traktorcentrum i Konungsund ligger Konungsunds Traktorcentrum vilken är en verkstad för traktorer och övriga lantbruksmaskiner.
– Vi reparerar alla slags lantbruksmaskiner men även bilar. Vi tillhandahåller och är återförsäljare av John Deere reservdelar på lantbrukssidan och av redskapstillverkarna Kverneland, berättar Emil Andersson som jobbar med reservdelar och även har hand om kundmottagningen.

Lars Andersson har arbetat i verkstaden sedan 1971. Han märker tydligt skillnaden på arbetestempot från då och nu.
– På den tiden hette det Vikbolandets maskinaktiebolag. Verksamheten startades ihop med Fredrikssons bil och motor år1968. Försäljningssidan skötte all försäljning av traktorer, tröskor, jordbearbetningsmaskiner samt alla förekommande redskap som krävs inom lantbruket medan verkstadssidan tog hand om reparationerna.

1977 övergick Vikbolandets maskinaktiebolag till Konungsund Traktorcentrum som övertog försäljningsdelen. I slutet av 1980-talet ville John Deer att distrikten skulle bli större och färre. Så Tjust gick in med försäljningen i den här delen av kommunen fram till slutet av 1990-talet då Åhmans Traktorcentrum övertog hela försäljningsdelen

– Förr stod lantbrukarna på kö utanför verkstadsporten för att få sina traktorer lagade. Vi var upp till sex man på verkstaden samt några på kontoret plus alla de som satt på försäljningssidan. Då var det inte lika stillsamt här som det är nu. Idag är vi två i verkstaden och det blir mest traktorer vi jobbar med, berättar Lars.

– Trots att det verkar stillsamt så har vi jobb mest hela tiden. Varje vecka får vi in en traktor som ska repareras men förutom det är det smågrejer som ska lagas. Tillexempel svetsarbeten, däck som gått sönder eller något maskinhaveri som kräver att vi måste åka ut till lantbrukaren och reparera på plats och ställe, säger Emil.

Elektroniska hjälpmedel i traktorer är inte bara bekvämt utan gör arbetet lättare, snabbare och mer effektivt. Inte minst med tanke på bränsleförbrukningen men ger också en exakt spridning vid gödsling, ogräsbekämpning och sådd.
– Den yngre generationen lantbrukare är de som har störst intresse för de moderna hjälpmedlen även om intresset till viss del finns hos de äldre. När upptäckten görs att arbetet blir enklare, tekniken är skonsam mot miljön och plånboken så brukar det lossna även hos den generationen som inte har sysslat så mycket med data och den nya sortens teknik, säger Marcus.

Även miljöfrågor ligger i tiden och Marcus har märkt att allt fler vill ha sina lantbruksfordon utrustade med en extra tank för medlet AdBlue som omvandlar det skadliga NOxutsläppet från diselfordon till ofarligt kväve och ånga.

Text och bild: CARINA LARSSON

Share