På 4H-gården i Arvika behövs alla

ARVIKA_4HGARDEN 005Många djur och fin skötsel

ARVIKA

Huvud för kunskap, hjärta för medkänsla, hand för färdighet och hälsa för sunt levnadssätt är de fyra punkterna bakom den ideella 4H-gårdsverksamheten. Budskapet är att alla arter och individer har lika värde. I Arvika drivs 4H-gården av en lokalförening som erbjuder människor en alternativ aktivitet bestående av delaktighet, flerfaldigt engagemang och kunskap.

Framför allt får barn och ungdomar lära sig omsorg om djur och att ta eget ansvar under verkliga förhållanden. Som 4H:are ingår man i en helhet med tydlig respekt för sin omgivning. Är man intresserad av djur och natur kan det bli ett alternativ som vinner över negativa inriktningar i livet, där exempelvis alkohol- och drogmissbruk ingår. Jordbrukarens reporter möter Madeleine Berggren ute på 4H-gården i Trotakan.

Hon kallas Madde och ingår i den lokala 4H-föreningens styrelse. Den här dagen har hon hjälp med sina förberedelser och bestyr av dottern Ida, 8 år. – Jag har skollov, upplyser Ida glatt. Fler medarbetare dyker upp. Angelica Eriksson, Malin och Louise Skeppstedt och Wilma Magnusson har kommit för att göra sina sysslor.– Jag har varit engagerad här i fyra år, berättar Madde.

Hon berättar vidare om sitt eget stora intresse för djur och natur ända sedan hon var liten. – Jag har det nog med mig hemifrån liksom, ler hon. Budskapet som ligger till grund för 4H-verksamheten förmedlar hon enkelt och naturligt. Alla arter och individer ska visas största respekt på lika grunder.

ARVIKA_4HGARDEN 020 – Inom 4H lever vi efter måttot ”lära genom att göra”. Vi lär oss genom att prova på och utvecklas vidare. Djuren på gården är beroende av människor, påminner Madde. Ett husdjur är i en utlämnad situation. På 4H-gården har vi uppdelade ansvarsturer för olika göromål, som rengöring i bås och spiltor, ge mat och daglig motion. Alla uppgifter är lika viktiga.

ARVIKA_4HGARDEN 019Det handlar väldigt mycket om tillit på en 4Hgård, från djurens håll, men även för de som sköter om djuren och att man är vänlig mot varandra. Madde är 34 år och kommer ursprungligen från Sörmland. Värmlänning har hon varit i cirka femton års tid. I Arvika mötte hon nämligen Pär, som numera är hennes make. Förutom Ida så har de också sonen Erik, 11 år.

– I vår familj är vi engagerade på gården på olika sätt. Pär tar också tillsynspass så ofta han kan. Erik och Ida bidrar med det de kan. Ida har nyligen fått en alldeles egen kanin, berättar man på 4H-gården. Efter att ha skött den i två år på egen hand blev den hennes på åttaårsdagen, säger Madde högtidligt. Det är min bästa present någonsin, fortsätter Ida och kramar sin Buster. Maddes ordinarie jobb är i Norge, där hon arbetar inom LSS-omsorgen.

Jag har 90 procents tjänst och sedan lägger jag nog lika mycket tid ideellt, räknar hon efter. Här på 4H-gården kan jag ha med barnen och familjens två hundar. – Vi är hemma ibland också, tillägger hon sedan. Just då blir det dags för fler lediga skolbarn att sitta upp på hästryggarna. Först måste allt fungera till punkt och pricka och Madde gör en översyn. Det ger en sådan glädje att jobba på 4H-gården och ibland drömmer jag om att vidgad verksamheten.

ARVIKA_4HGARDEN 006Vi 4Hare vill så klart att många fler ska få uppleva den goda miljön. Madde låter nästan ivrig. För att visa unga till verksamheten idag anslås information ute i kommunen om 4H-alternativet. Arvika är en relativt stor sportstad, men det bör finnas andra aktiviteter också, anser vi. Alla unga är inte intresserade av sport.

Någon gång har hon bjudit brukarna hon jobbar med inom LSS-omsorgen till Arvika och 4H-gården. – De har trivts, försäkrar Madde. På 4H-gården kan både unga och äldre människor göra nytta och känna gemenskap. Trivseln är stor bland den långa raden djur; hästar, hundar, katter, får, getter, kossor, ankor, höns och minigrisar. Ordförande i 4H:s föreningsverksamhet i Arvika heter Martin Nilsson.

4H:s vision är att alla barn och ungdomar ska utvecklas till engagerade och ansvarstagande människor med respekt för omvärlden. Visionen ska uppnås genom att i samspel med människor och natur upptäcka rika värden och mångfald. I detta är varje art och individ en viktig del av helheten utan att vara mer värd än någon annan. (Källa: www.arvika4h.se)

Text och bild: LIZZIE GERD JANSON

Share