Om att våga prata om heliga kor

Nu har då det hänt som jag och andra varnat för länge. Sverigedemokraterna är opinionsmässigt det största partiet, eller åtminstone ett av de största. Varför är det så illa då, de säger ju bara som det är? Jo av två skäl.

För det första är SD ett parti där en handfull personer i partitoppen är de som ändrat partiet från en tydligt nazistisk organisation med nära samröre till rörelsen bevara Sverige svenskt och det är fortfarande tydligt att det är invandrarfrågan som fortfarande är partiets viktigaste. Även om de gör vad de kan för att verka vettiga i andra frågor också.

För det andra så säger det egentligen mera om vad de andra partierna inte gör och diskuterar än om SD och det faktum att partiet får så högt opinionsstöd är mycket allvarlig kritik till de andra sju partierna.

Låt oss först slå fast ett par saker. Det görs och har gjorts för lite barn i Sverige och svenskarna blir allt friskare. Detta gör att vi om 20 år kommer ha en jädra massa pigga 80-åringar, men allt för få som ska jobba och dra ihop till välfärden. Vi måste helt enkelt bli fler i Sverige! Därför behövs invandringen.

Men det är just där i det ligger att de som kommer hit måste kunna sysselsättas och där har vi problemet. Vi kan inte heller besluta om folk ska fly till oss eller ej, det avgör folk själva och som läget är nu kan vi bara göra det olika svårt att få stanna i Sverige och på det sättet skapa ett signalsystem.

I sommar har det definitivt funnits en debatt om migration och invandring, men det är alltför få som likt centerns Staffan Danielsson och några enstaka ledarskribenter som verkligen vill prata om vi har möjligheten att ha den ambitionsnivån i mottagning av asylsökande som innebär att vi efter Tyskland har den mest generösa inställningen i hela Europa. Ungefär som med djurskydd, att invänta att Europa anpassar sig till vår nivå är på sikt nödvändigt, men en mycket långsam process som bara gör Sverige lidande fram till dess.

Pudelns kärna, det vill säga hur vi får folk i arbete, rundar alla, inklusive de som är kritiskt inställda till den förda invandringspolitiken. Ingen, framförallt inte SD som raggar arbetarväljare i expressfart med nostalgikänslor runt gamla folkhemmet, vågar prata om problemet med den svenska arbetsmarknaden och lönebildningen. Dels har vi jämfört med andra länder för liten möjlighet till flexibilitet på arbetsmarknaden.

Vi har också medvetet med den svenska modellen hållit ihop lönerna, så att det är förhållandevis små skillnader mellan erfarna och oerfarna, mellan hyfsat kvalificerade och lågkvalificerade arbetsuppgifter. Vi har därmed tvingats rationalisera bort alla enkla jobb såsom enklare vaktmästarsysslor, enklare sysslor inom gröna sektorns grönsaks- och fruktodling samt djurproduktion. De senare har tagit över nästan uteslutande av gästarbetare från forna öst.

Missförstå mig rätt, jag vill inte ha så låga lägstalöner att man tvingas ha två jobb, som är fallet i exempelvis USA, men någonstans får man välja. Med en allt högre andel av befolkningen som inte är möjlig att på kort sikt sätta i så kallade högkvalificerade arbeten, måste vi antingen kunna få ut dessa i de lågkvalificerade arbetsuppgifter som finns, eller så får vi betala dem som arbetslösa med alla samhällskostnader det medför.

Kom ner från de höga hästarna och börja prata om de riktiga flaskhalsarna för att få folk i jobb! Inse att Sverige inte är bäst utan att det finns andra som inom detta område lyckats väsentligt bättre!

Må så gott i kollektivavtalens välmående Sverige önskar Peter PETER BORRING peter.borring@telia.com
Peter Borring är regionordförande för LRF Östergötland

Share