Ökad tilldelning av älg i Värmland

Ingemar Tönnberg, ordförande i Jägareförbundet Värmland. Bild: BOO WESTLUND. Älgbilden. Foto: Björn Öst.

VÄRMLAND (JB)

Bockjakten har startat och snart är det dags för älgjakten. Ingemar Tönnberg, ordförande i Jägareförbundet Värmland, berättar att det är ökad tilldelning på älg i år. Det finns även annat vilt som jagas, varav en del är ganska nytt såsom vildsvin.

Hur ser det ut generellt inför den här jaktsäsongen?
– Bockjakten har startat och björnjakten har också startat, berättar Ingemar Tönnberg, ordförande i Jägareförbundet Värmland. I Värmland har vi tilldelning på två björnar sedan har de hittat en föryngring i den västra delen av länet. Det är en hona med tre ungar. Först var det ett scenario att det inte var tillåtet att jaga björn på västra sidan men när de fick fram de här så öppnade Länsstyrelsen upp för jakt men man får inte använda hund i den norra delen av Värmland.
– Snart börjar också älgjakten. Den börjar i september i norra delen av Värmland, i resten av Värmland startar den i oktober.
– Vi har fått en lite höjd tilldelning i år mot i fjol. Förra året hade vi fått 3 319 älgar och i år har vi fått 3 582 så det är en höjning med nio procent.

Betyder den ökade tilldelning att stammen har repat sig lite?
– Ja, vi har sett i fjol att minskningen stagnerat något och att det nu är lite grand på väg uppåt så man kan ta ut lite mer av stammen.
Resultaten från inventeringen har alltså gjort att man höjt tilldelningen men jägarna bör vara fortsatt försiktiga med uttaget eller snarare vad man skjuter.
– Man bör ligga på femtio procent kalv av de här 3 582. Det går inte an att skjuta stora istället utan man måste följa med kalv.
Att skjuta så stor andel kalvar är en direkt stamvårdande åtgärd. Vargen och även björnen tar gärna kalvar och det är ju faktiskt de vuxna djuren som är reproduktiva.

Det har tidigare varit tal om en risk för att man på vissa områden skulle behöva ställa in jakten. Är den risken fortfarande kvar?
– Jag har inte hört några indikationer på att man ska ställa in jakten. Man bör i alla fall gå ut och titta hur det ser ut i markerna.

Är älgjakten viktig för dig själv eller är det annat vilt du hellre jagar?
– Jag jagar helst älg, säger Ingemar Tönnberg. Det är det som är mitt stora intresse men jag jagar även annat vilt också men huvuddelen är älgjakt. Jag har själv en älghund. Tidigare höll jag på med harjakt men sedan kom vargen in i bilden. Det är lite olustigt att släppa en harhund då. Den är både blind och döv, som bara använder lukten. Ställande hundar som en spets använder alla sinnen och är på sin vakt om det kommer en varg.

En del annat vilt har kommit till länet eller ökat i antal.
– Det finns kronhjort och nu börjar även vildsvinen breda ut sig i Värmland, konstaterar Ingemar Tönnberg. Det är mest i södra Värmland, östra och runt Vänern som vildsvinen breder ut sig. Det är också ett jaktbart vilt som kommit till i Värmland. Kronhjorten breder också ut sig så det blir mer och mer licensområden för kronhjort.

Inför årsstämman fanns en motion om jakt på gås. Vad hände med den frågan?
– Det var väl att vi skulle ändra tiden på gåsjakten men jag vet inte hur det avlöpt. Det börjar ju att bli problem med mycket gäss. Lantbruket har problem med gäss och även tranor. Tranor finns i stora populationer och det börjar bli mer och mer grågäss men det är mest nere mot Karlstad och Kristinehamn och på slättbygden man får stora ansamlingar.
– Jag tror Länsstyrelsen betalar ut mer skadepengar för skador som fåglar orsakat på grödor än för rovdjur.

Jaktsäsongen ser lovande ut?
– Ja, vi väntar också beslut om licensjakt på varg framöver. Förhoppningsvis tar de ett beslut så att vi får decimera stammen här i Värmland. I rimlighetens namn ska den största delen av licensjakten ske i Värmland. – Det största problemet för Värmlandsjägarna är den stora populationen av varg. Vi har absolut för mycket varg i Värmland! Ingen jägare vill ju ha varg på sina marker.
Jagar du själv varg?
– Nej, det är på de områden man har jakträtt som det blir i så fall. Där jag jagar har det inte varit aktuellt.

Text: BO BÄCKMAN

Share