Ödehus blev Nymans drömgård

Höstevent med hantverk lockade många

Leif och Malin Nyman har skapat ett paradis åt sig själv men även åt andra.

SKÄRBLACKA (JB)

Ett hus mitt ute på landsbygden som stått öde i trettio år, där myror funnit sin fristad och byggt sin gigantiska stack på övre våningen borde avskräcka vem som helst till investering. Men… inte Malin och Leif Nyman i Skärblacka.

– Vi köpte Öna gård 2011. Då fanns här varken vägar, trädgård, vatten och avlopp. Samtliga gårdens hus var mer eller mindre fallfärdiga men vi resonerade som så att läget går aldrig att återskapa däremot byggnader. Därmed blev vi ägare till Öna gård beläget strax utanför Skärblacka, berättar Malin och Leif.

– När Leif och jag träffades för tjugoåtta år sedan närde vi en gemensam dröm. Vi ville ha en egen gård där kultur avet som finns i gårdsbyggnaderna skulle få bli bevarad samt att gården inte skulle vara sönderstyckad som tyvärr många gårdar idag är.
– I den gemensamma drömmen fanns invävd att vi skulle få möjlighet att dela med oss till andra av vår gård, säger Malin.

Öna gård har genom åren genomgått en rejäl förändring. De tidigare igenväxta hagarna hålls öppna av paret Nymans får, hönsen värper ägg och de nykläckta kycklingarna växer till sig. Mangårdsbyggnad och ekonomibyggnader är med varlighet totalrenoverade och står i fin harmoni med omgivningarna.

Nymans säljer Kravmärkt lammkött och djuren går ute året runt men har fri tillgång till inomhusvistelse i ladugården. Slakten sker hos Vikbolandets Kravmärkta slakteri och det är alltid djurägarna själva som kör djuren till slakt. Slakteriet ombesörjer även styckning och vakuumpaketering innan det är dags att hämta köttet för leverans till kunder.

Drömmen om en egen gård och låta andra få ta del av den lantliga miljön har efter mycket arbete slagit in.

Gården är inte enbart ett småskaligt traditionellt lantbruk, det är också Öna gård Rekreation och entreprenad.
– Vi är nästan framme vid ett stort delmål, att äntligen få göra det vi hela tiden haft i tankarna. Det finns fler idéer, vi vill göra mer med att utveckla företaget för att kunna ge så mycket vi kan till så många som möjligt, säger Leif.

– För andra sommaren i rad har vi uthyrning för semesterboende. Vi erbjuder även konferenser, event, massage, hälsa och friskvård.

Tillsammans med Pia och Tomas Eklind har vi anlagt en bana för utomhusträning. Det är även Pia som håller i och är instruktör för våra yogagrupper, inflikar Malin.

Den som bara vill koppla av med lyxig rekreation kan boka en halvdag med massage, ansiktsbehandling och bad i tempererat utomhusbad samt en läcker plocktallrik och alkoholfri bubbel i glaset. Gården ligger strax intill sjön Denseln och där finns flytbrygga, badplats samt tillgång till både kanoter och roddbåt.

För att få allt att gå utefter planerna har paret Nyman upplåtit sitt hus till semesterfirarna och byggt sitt egna privata boende ett stenkast från sitt ursprungliga hus.

– Det gamla bykhuset har renoverats och där håller vi till med massage och friskvård, säger Malin som är utbildad och diplomerad coach, kost och näringsrådgivare.
– När vi drog igång uthyrningen förra året var vi nog lite skeptiska inställda. Vi lade ut semesterboende på en sajt och efter två veckor hade vi hela sommaren inbokad av gäster. I år har vi redan nästa sommar inbokad. Vi startade upp uthyrningen mitt under pågående pandemi vilket visade sig vara rätt tillfälle. Många gäster har varit generationsboende med mor-och farföräldrar som anslutit sig till barn och barnbarn för att träffas här en vecka eller mer.

För Malin och Leif är landsbygdsutveckling viktig. De anser att lokala aktörer tillsammans skapar en livskraftig landsbygd. För att understryka vikten av det arrangerade de tillsammans med Pia och Tomas Eklind ett höstevent på Öna gård.

Uppslutningen blev stor, många kom för att köpa genuint hantverk, blommor, grönsaker, korv, muurikkatillredd mat och fika. Naturligtvis allt från lokala företag.

Text och bild: CARINA LARSSON

Share