Nysatsning med kåta vid Sagostigen

Dessutom firades Pippi på Hembygdsberget

Här klipper Kennet Sjögren invigningsrepet, fast egentligen inte, eftersom Pippi Långstrump/Birgitta Svensson drar i väg repet.

RINGARUM (JB)

Hembygdsföreningens senaste satsning i Ringarum är en alldeles nyuppförd kåta i anslutning till Sagostigen. I samband med invigningen av denna passade man även på att fira att Sveriges starkaste flicka, Pippi Långstrump, fyller 75 år. Det senare ett år för sent eftersom det planerade firandet, av känd anledning, fick ställas in förra året.

Ett samarbete mellan grupperna som är ansvariga för barnverksamheten och byggnadsvården har resulterat i en kåta för de yngre besökarna.
– Vi vill på det här sättet öka möjligheterna för barnen med sina familjer att hitta på olika saker här på Hembygdsberget, säger Anders Pettersson, som är aktiv inom barnverksamheten.

Dagen till ära var han klädd som Pippis pappa och som Pippi Långstrump fanns Birgitta Svensson på plats. En uppmaning att gärna komma i ”pippiutstyrsel” hade i inbjudan till evenemangen gått ut. En del mindre pippikopior fanns det därför på plats.

Det var många barnfamiljer som hade hörsammat inbjudan och förutom från Ringarum fanns besökare både från Gusum och Söderköping. Ja någon gäst var till och med från Blekinge.

Alla barn dagen till ära på korv och fika och förutom tipspromenaden fanns det även ett område för ”sakletning” där barnen kunde hitta ett och annat.

Tanken på en sagostig har funnits en tid där skatten av kända sagor kunde studeras såväl i text som i olika installationer, eller via att skanna en QR-kod. Pandemin medförde att denna skyndades på eftersom den var ett sätt att skapa ett smittsäkert evenemang, eftersom besökarna kunde komma precis när de ville.

Genom att hela tiden göra en del förändringar utmed stigen, kan det alltid vara spännande att se vad som hänt. I samband med jul byter stigen skepnad och då är det framför allt tomtar som gäller.

Många barnfamiljer har också använt sig av denna möjlighet att göra en utflykt till hembygdsgården. Platsen passar ju även perfekt för en medhavd fika, till och med under tak på dansbanan. Det förekommer ingen entré men det finns möjlighet att ge en slant och att notera i gästboken att man varit på plats.

Frågan som infinner sig är väl om inte detta är en unik aktivitet för en hembygdsförening med denna satsning på barnen och barnfamiljerna. På det här sättet kombineras den traditionella verksamheten med positiva erfarenheter för barnen, vilket förhoppningsvis på sikt leder till ett engagemang för hembygden.

Text och bild: HANS ANDERSSON

Share