Ny villastad i Kolmården

300 bostäder i form av villor, radhus och lägenheter

Kolmårdssanatoriet i Torsviken, invigt 1918, efter maj 2023 kan bli nya bostäder här.

TORSVIKEN (LT)

Torsviken ligger två mil nordost om Norrköping och två kilometer väster om Kolmården station i Krokek. Det anrika Kolmårdssanatoriet är byggnaden som sticker ut mest i Torsviken. Det invigdes 1918 och ritades av arkitekt Ernst Stenhammar, känd för att ha ritat bland annat vinterträdgården i Grand Hôtel Royal och Centralpalatset vid Tegelbacken i Stockholm.

Sanatoriet är uthyrt till och med maj 2023, därefter planeras det för bostäder eller annan verksamhet i byggnaden.

Sanatoriet har med tillhörande bebyggelse i form av läkarvillor och andra personalbostäder från tidigt 1900-tal länge utgjort bebyggelsen längs med Torsvägen i Torsviken. Idag är utbyggnaden av området i full fart. Obos har sålt slut på sin första etapp Brf Trivsamheten med 18 radhus och parhus och har även påbörjat försäljningen av sin nästa etapp Brf Skogspromenaden samt separata villatomter.

När Brabo och Obos är klara med sin utbyggnad kommer det nya samhället bestå av cirka 300 bostäder i form av villor, radhus och lägenheter.
– Vi omvandlar Torsviken till en barnvänlig, trygg och trivsam trädgårdsstad nära både natur och samhällsservice. Den gamla bebyggelsen bevaras för att integreras med de nya husen på ett hållbart och smakfullt sätt, säger Patrik Ericson, affärsutvecklingschef på Brabo.

Förutom Obos nyproducerade radhus finns även äldre bebyggelse i området. Som ett första steg i Brabos utveckling av Torsviken har en av de gamla villorna med utsikt mot havet i Bråviken nu genomgått en gedigen totalrenovering.

Huset på Torsvägen 155 är totalt på 211 kvm och är beläget mellan Bråviken och Torsjöns badplatser.

Källa: Brabo

Share