Nu tar sjätte generationen över

Carl-Gustaf och Agneta Mörner överlämnar godset till sonen Gabriel och hans hustru Josefin vid årsskiftet.

Carl-Gustaf och Agneta Mörner överlämnar godset till sonen Gabriel och hans hustru Josefin vid årsskiftet.

HÄLLESTAD (JB)

Vid årsskiftet är det dags för sjätte generationen Mörner att ta över Sonstorps bruk. Carl-Gustaf och Agneta Mörner överlämnar då med glädje godset till sonen Gabriel och hans hustru Josefin.

– Det är mycket roligt att Gabriel och Josefin vill föra Sonstorps bruk vidare i familjen Mörners släktled. Vi är fullt och fast övertygade om att de kommer förvalta egendomen på bästa sätt. Det är helt naturligt att det blir vissa förändringar men så blev det även då det var generationsskifte mellan min far och mig, säger Carl-Gustaf som ägt och drivit Sonstorp sedan 1990.

Verksamheten består av 5,5 tusen hektar där huvudverksamheten är skogsbruk men även växtodling ingår i arealen. Sonstorp har också två arrendegårdar, vattenkraft och fastigheter som hyrs ut. Däremot finns det inte någon djurhållning av något slag.

– En stor del av verksamheten är jakt och fiske där vi ordnar med olika jaktarrangemang på klövvilt, småvilt, vildsvin och fågel. Vi erbjuder även konferensverksamhet med uthyrningar som kan sammanlänkas med jaktarrangemangen. Kulturvård är också en stor och viktig del som mina föräldrar arbetat med under många år. Det arbetet kommer vi att fortsätta med, förklarar Gabriel.

När Carl-Gustaf tillträdde Sonstorp efter sin far var det en helt annan verksamhet här.
– Vi hade tjugofyra anställda varav 17 till 18 var heltidsanställda. Idag finns här fyra anställda som arbetar i jordbruket men mycket ligger ute på entreprenad. Vi har också byggt ut torkanläggningen som andra spannmålsodlare förutom vi kan få använda, berättar Carl-Gustaf.

Gabriel, Josefin och deras lilla dotter Lovisa som är fjorton månader flyttade från Stockholm till Sonstorps herrgård sista augusti och håller som bäst på att göra sig hemmastadda. Att flytta ut på landet från storstaden har inte medfört några som helst problem. Josefins arbete som jurist med den egna firman som hon bland andra driver tillsammans med Gabriel har hon tagit med sig.

– Jag jobbar inom familje- och fastighetsrätt främst mot jord- och skogsägare och vi har drivit vårt företag sedan våren 2012 tillsammans med ytterligare två personer. Tidigare har både jag och Gabriel en bakgrund från LRF konsult och har jobbat med de här frågorna under många år. Däremot har jag själv ingen lantbruksbakgrund men genom mitt arbete har jag fått en stor kunskap om både jord- och skogsbruk. Samtidigt har jag vistats mycket här på Sonstorp och vet vilket arbete det innebär att arbeta på en gård av den här storleken, säger Josefin.

– Vi kommer, precis som mina föräldrar alltid gjort, att arbeta tillsammans med både Sonstorp och vårt företag. Det blir en möjlighet för oss att expandera genom att finnas lokalt i Finspångs kommun men även inrikta oss på övriga Östergötland. Att ta över Sonstorp är ett led i utvecklingen av vårt företag, menar Josefin och Gabriel.

Genom arbetet som jurist känner Josefin och Gabriel en styrka i att de kan lätt sätta sig in i de problem som kan uppstå i företag som driver jord- och skogsbruk.
– Vi förstår att vi själva en dag kommer att ställas inför problem och utmaningar. Därför har vi en helt annan förståelse än vad andra jurister kan tänkas ha som ska hjälpa lantbrukare som fått problem, anser Josefin.

Vad kommer det att bli för några förändringar i företaget Sonstorps bruk efter nyår?
– Vi har inga direkta planer ännu. Fram till årsskiftet kommer pappa och mamma att finnas kvar för att svara på frågor och vara ett bollplank för oss. Det känns viktigt att ha expertisen att tillgå eftersom det är så otroligt mycket som vi ska sätta oss in i. Sedan är det självklart att det kommer bli förändringar för vi tror inte att det är bra att alltid driva ett företag på samma sätt som det tidigare drivits. Vi måste vara aktiva och tänka nytt, hela världen förändras och det måste även vi göra, menar Gabriel.

Då återstår endast den stora frågan, vad ska Carl-Gustaf och Agneta syssla med i framtiden som nyblivna pensionärer? Carl-Gustaf svarar med ett skratt att han inte tänker ägna sig åt något pensionärsliv men att han ska njuta av tiden som är. Agneta, som i den ena flygeln invid herrgården driver ett galleri med heminredning och presenter, säger att inte heller hon kommer att få många tomma rader i sin kalender.

Text och bild: CARINA LARSSON

Share