Lyckat branschexpo i Motala

Conny Svärdvall visade hur en robotklippare fungerar.

Conny Svärdvall visade hur en robotklippare fungerar.

MOTALA (JB)

I ett nästan intill perfekt väder bjöd K-Entreprenad mark AB i Motala upp till ett branschexpo. Flera andra firmor man har samarbete med, hade också bjudits in. På ett avslappnat sätt kunde man prata i lugn och ro om man hade funderingar över avlopp, grävningar eller trädgårdar.

Det stora dragplåstret var nog ändå att Musclegear Car Club kom och visade upp sina bilar på deras Late summer muscle cruise som gick från Vikingstad via Ödeshög till Motala. Under tiden bilarna väntades in på den stora planen vid K-Entreprenad, kunde man förnöjas på olika sätt. Firman Bema avloppspolning hade en gissningstävling om vad en råtta vägde och hur lång svansen var. Tack och lov var det en gummiråtta men väldigt naturtrogen. Vinsten var biobiljetter och det var många som prövade lyckan.

Conny Svärdvall och Mikael Rydell från Connys skog och trädgård visade motorsågar och gräsklippare i olika storlekar. Med sig hade de också två robotklippare. Det är självgående klippare som sköter sig alldeles själva. De till och med känner av att det är dags att ladda upp sig igen. Då kör roboten till uppladdningsstationen utan att husägaren eller firman behöver bry sig. Detta gör den dag som natt.

– Vi åker kostnadsfritt ut till kunden och kollar hur stor gräsmattan är och vilken lutning den har, sa Conny. Vi installerar även ledningen runt i gräsmattan. Det finns robotklippare för mellan 500 – 5000 kvadratmeter, de anpassas efter gräsmattans storlek.

Den som dock fångade mest publik, var han än stod, var Magi Martin. Magi Martin kommer från Rimforsa och heter Nilsson i efternamn. Med sina trick och trollkonster fick han åskådarna att häpna. Som till exempel när han lät ett signerat kort komma fram på ett helt annat ställe än var det var från början.

Han kunde även blåsa upp smala ballonger och med lite vridande förvandlades dessa till hattar, djur eller svärd. Publiken stod i en ring och alla höll koll på Martins händer. Med vilken finess han utförde sina tricks, som när han förvandlade gamla lottokuponger till riktiga 500-kronorssedlar.
– Men jag stod ju precis bredvid, utropade Henrik Elofsson, känd speaker i Motala.
– Det där är ju helt sjukt, sa en annan av åskådarna.

Magi Martin berättade att han hållit på och trollat i cirka 20 år. Han har lärt sig via litteratur, instruktionsfilmer och genom Moderna illusionismens cirkel i Norrköping.
– Jag vill att det ska vara roligt för de som deltar eller ser på. Sen tycker jag det är roligt själv också.
Ett par gånger i veckan brukar det bli trolleri, med större koncentration vid jul till exempel. Han var mycket uppskattad under dagen av besökare i alla åldrar. Många gick flera gånger och tittade hur han gjorde och blev lika förvånade varje gång!

Speaker denna dag var Henrik Elofsson. Många kände säkert igen hans röst för han brukar tala vid speedwayen, stadsfester och dylika evenemang. Han är helt suverän på att intrevjua folk och rolig att lyssna på. Denna dag fanns även Calle med C Ågren på plats och spelade härligt svängig musik från 1950- och 1960- talen. Många gånger munhöggs Calle och Henrik till publikens stora nöje.

Så kom då äntligen de muskelstarka bilarna in på området. Det mullrade när de ställde upp sig. Så välvårdade bilar! En del med riktigt snygg detaljer. 35 bilar med mellan 350 – 700 hk under huven glittrade och glänste i solen.

Besökarna hade möjlighet att gå runt och titta och fråga förarna om deras klenoder. Runt gick även K-entreprenad marks personal. Det var fem personer som skulle utse den bil de tyckte var bäst.

– Ja, vi tittar på alla kategorier, till exempel vilken är snyggast, äldst, yngst, bästa motor och så vidare. Ja, helt enkelt de som sticker ut mest, sa Fredrik Johnsson, mässgeneral på K-entreprenad.

Till slut kunde man enas om att Jerry Gamelius bil var värd första pris. Andra pris knep Pelle Hertz medan tredje priset gick till Jörgen Emanuelsson. Jerry var verkligt värd att vinna först pris på sin bil, en Dodge Charger RT från 1969. Han var själv över till USA och tog hem den för cirka tio år sedan. Sen tog det sex år att göra den i ordning. Han plockade ner den i ”molekyler” och har fått leta delar lite överallt. Nu är den en verkligt fin pärla som han kan vara stolt över.

Trots att det varit flera arrangemang runt om i länet var det många som passade på att besöka branschexpot. Det var väldigt bra genomfört med mycket bra ljudkvalitet av Eventljud. Intervjuerna som Henrik gjorde hördes förträffligt och även Calles musik. Ett trevligt tillfälle att få se på muskelbilar, men även på vad olika företag i Motalas omnejd har att bjuda på.

Text och bild: EVA CARLSSON

Share