Långsam rundtur i Östergötland

Med rätt trafikavstånd blev det en lång karavan.

Med rätt trafikavstånd blev det en lång karavan.

YDRE (JB)

Att äga och vårda gamla veteranfordon är både ett stort nöje och en kulturinsats som blivit än mer populär och uppskattad. Och de 21 medlemmarna i Visingsö Plöjbojs tillhör just den gruppen. Varje sommar de senaste åren har de ett par dagar lämnat sin ö och med sina veterantraktorer gjort upptäcktsfärder på fastlandet.

Sommaren 2015 gick turen med nya stora färjan till Gränna för att sedan låta traktorerna tuffa en runda till Eksjö, Österbymo och Torpön för att så småningom efter tre dagar via Tranås och gamla Grännavägen och färjan åter vara hemma igen på sin kära ö.

Det blev en både skön, problemfri och intressant resa där regnet nog lurade ibland, men bara föll nattetid vilket gjorde att också de som nu inte hade hytt på sina gamla traktorer fick en torr resa. Naturligtvis gjordes också studiebesök.

För den som har gamla motorer som hobby är det alltid intressant att besöka andra med samma intresse och därför blev det stopp med studie och information både på Brånstorps maskinservice i Eksjö och Museet för veteranfordon i Österbymo.

Första natten sov deltagarna på vandrarhemmet Ydregården där de också hade ett bra matställe innan de tuffade vidare ut på den vackra, slingrande vägen till Torpön och dess fina färjeläge. Där bjöds de både skön miljö, nattlogi och god mat.

Tredjes dagens morgon valdes inte färjan norrut, det hade behövts många turer. Gruppen tog istället gärna den vackra Torpövägen tillbaka till Ramfall där mackägaren nästan blev förskräckt när han fick höra att traktortåget tänkte tanka där.

Nu fanns dock ingen anledning till panik, alla traktorerna hade inte tomma tankar men några behövde fyllas på. Hela karavanen gjorde ett stopp och undertecknad fick några bilder innan hela gänget, med föredömliga avstånd mellan fordonen, rullade vidare mot Tranås, Gränna och Visingsö.

Till Ramfall hade allt fungerat perfekt, traktorerna gick som de väl alltid gjort, den äldsta en Farmell från 1947 med hobbyägaren Jens Edlund bakom ratten, utan minsta problem.

Skulle någon motor tröttna fanns säkert i gruppen många motorkunniga och de koffertar som fanns bak på några av de gamla trotjänarna gömde förmodligen både verktyg och reservdelar som nu dock bara fick fungera som försäkring under turen.

En annorlunda semestertripp som ledaren Christer Claesson tillsammans med hela gänget verkade helnöjda att få ha genomfört.

Text och bild: BERNT KARLSSON

Share