Landets kvinnliga jägare ökar sakta men säkert

Ebba Henning Planck är ny som ansvarig för det kvinnliga nätverket inom Svenska Jägareförbundet, Stockholm. Bild: MÄRTA HENNING

I Ebba Henning Plancks kvinnliga nätverk, JAQT, har de kvinnliga jägarna ökat sedan i fjol. Ebba är ny som ansvarig för det kvinnliga nätverket inom Svenska Jägareförbundet, Stockholm och en av de 1539 kvinnliga jägarna i Stockholms län.

– Många känner nog som jag, att man behöver komma ut i naturen mer. För mig är det bästa med jakten att få se när naturen vaknar, det är så obeskrivligt, säger Ebba.

– Att själv skaffa och tillaga klimatsmart viltkött lockar nog många att börja jaga, tilllägger hon.
Det sistnämnda bekräftas i en ny undersökning, gen – omförd av Kantar Sifo, där 23 procent i Stockholms län uppger att de önskar äta mer vilt de nästkommande fem åren och 15 procent uppger att de på sikt överväger att börja jaga för att införskaffa föda.

Totalt i landet finns det 18 481 kvinnliga jägare, vilket är en ökning med 255, enligt Jaktkortsregistret hos Naturvårdsverket.

Bland Svenska jägareförbundets medlemmar har de kvinnliga jägarna ökat med tre procent i landet, det vill säga med cirka 400 stycken, till 13 767, varav en fjärdedel, cirka 50 i Stockholms län!

Av de som tar jägarexamen är var femte en kvinna. Ebba är civilingenjör, 48 år och har jagat i cirka tio år.

Trots uppväxten med jakt runt hörnet på gården utanför Tidaholm var det först när hon kom till Stockholm som hon tog jägarexamen. Med tre barn blev det dock svårt att hinna jaga men nu när barnen hunnit bli lite äldre finns det tid.

Ebba har redan planerat höstens aktiviteter med nätverket för de kvinnliga Stockholmsjägarna.
– I höst sprutar det ut olika aktiviteter hela tiden; skytte, styckkurs, fågelhundsträning, jakter, korvstoppning, utrustningskvällar, viltmatlagning med mera. Våra aktiviteter är populära, de brukar bli fulltecknade med en gång, säger Ebba.
Nätverket fångar upp många av både nya och mer erfarna jägare.

– Jag har undrat lite över varför intresset är så stort för oss kvinnliga jägare att få göra grejer tillsammans, men flera av tjejerna i nätverket är ensamma kvinnor i sina jaktlag och vill kanske ha lite omväxling. Och det finns hela tiden mer att lära. Fast jag själv ser ingen skillnad i att jaga med män eller kvinnor egentligen. Vi, liksom männen, gillar spänningen och kamratskapet i jaktlaget och vi delar på arbetet med de viltvårdande insatserna, anser Ebba.

– Jag jagar bland annat ute i Stockholms skärgård och där lägger vi ner ganska mycket tid på att få bort minken och vi har kunnat se hur antalet sjöfåglar ökat. Det känns bra, tycker Ebba.
Den 16 augusti satte det igång på allvar, då gick Ebba och många av landets jägare ut i gryningen för att smyga på rådjur, det var första dagen på bockjakten och startskottet för nya jaktsäsongen!

Share