Kvinnorevolution

Svenska skogen har traditionellt varit en manlig historia men i vad som kan beskrivas som en tyst revolution har kvinnorna på bred front klivit in i branschen. 125 000 kvinnor äger skog och flera av skogsbrukets mest tongivande styrelser leds i dag av kvinnor.

På maskinförarnivå i skogen är det däremot inte många kvinnor men i skogsbrukets styrelser och ledningsgrupper är förändringen tydlig.

Hälften av de fyra rikstäckande kooperativa skogsägarföreningarna i landet har i dag kvinnlig ledning. Karin Perers är styrelseordförande i skogsägarföreningen Mellanskog som omsatte nära tre miljarder kronor förra året.

– Det är nyligen det skett en förändring, det är en förändring som pågår, säger Karin Perers.
Hon tycker att kvinnorna är bra representanter för den nya sortens skogsägare.
– De är ofta är yrkesverksamma i andra världar men är otroligt engagerade i sina skogsgårdar, säger Karin Perers.

Andra exempel på kvinnor på ledande positioner i skogen är Lena Ek som blev ordförande i skogsägarföreningen Södra i maj förra året. Södra omsatte drygt 18 miljarder kronor 2015.
– Skogsbruket är en exportindustri som lever i konkurrens hela tiden och vi måste vara flexibla och öppna för förändringar, säger Lena Ek.

Även statliga Sveaskog, Sveriges största skogsägare med hela 14 procent av svenska skogsmarken, har kvinnlig ledning. Helene Biström är ordförande sedan i juni förra året, då hon efterträdde tidigare statsministern Göran Persson. En majoritet av Sveaskogs styrelse, fem personer av nio, är i dag kvinnor.

– Kvinnorna som tagit plats i skogsbruket tillför kompetens, nya synsätt och perspektiv som är nödvändigt för konkurrenskraften, säger Sven Erik Hammar som är ordförande för LRF Skogsägarna.
Han tillägger att han tror att det är själva mixen av tankar och funderingar som är fördelen och som bidrar till fler perspektiv i beslutsfattandet. Sven Erik Hammar säger att skogsbranschen står inför stora förändringar som kommer att kräva nya synsätt och mer flexibilitet.
– Samhället behöver använda mindre av fossila produkter och mer av förnybara klimatvänliga produkter. Då får skogen en nyckelroll.

Share