Klassiker lever än

Hans Didriksson vid kaminer som är tuffa konkurrenter till kakelugnar. Han har drygt trettio års erfarenhet i branschen och har sett marknaden skifta.

Hans Didriksson vid kaminer som är tuffa konkurrenter till kakelugnar. Han har drygt trettio års erfarenhet i branschen och har sett marknaden skifta.

LINKÖPING (LT)

Fortfarande tillverkas och säljs kakelugnar. Konkurrensen är hård från kaminer som redan tagit mycket av marknaden. Kakelugnen är, trots flera hundra år, än idag ett bra alternativ som värmekälla.

När ett hus har kakelugn sprider sig mer än värme. Själva ordet och insikten om detta sprider tillförsikt om något riktigt bra. Det är något speciellt med kakelugnen, denna anrika värmekälla som också pryder rummet. Kakelugnar renoveras och bevaras för att användas, men det tillverkas och säljs fortfarande nya.

Är det många som köper en kakelugn idag?
– Tunga eldstäder går tungt, berättar Hans Didriksson som driver företaget Eldkällan och har över trettio års branscherfarenhet.

Eldkällan säljer, renoverar och monterar allt från äldre kakelugnar, till öppna spisar och moderna kaminer samt installerar kompletta brasvärmeanläggningar. Hans Didriksson har uppdrag över hela länet där han med egna ord ”fixar stort och smått”.

Han har för närvarande inga kakelugnar i butiken, men både säljer och renoverar sådana efter önskemål.
– Kakelugnar säljer inte lika mycket som de har gjort. Kaminer är snabbare och effektivare. Vi säljer mest täljstenskaminer.
– Det var mest populärt med kakelugnar åren 1985- 91. Sedan har det varit upp och ner med tunga eldstäder. Idag utgör de tio procent av försäljningen och resten är kaminer. Som bäst var det nästan över 50 procent.
– Det går i cykler och är mycket mode. Det beror på vad som visas i inredningstidningar, i inredningsprogram på tv och så.

Hur ser en modern kakelugn ut?
– Kakelugnar görs i samma stil som den traditionella men är enklare att sätta ihop. En modern kakelugn är klassad så den ställer man med tio centimeter luft till brännbart.

Vem köper kakelugnar? Är det någon skillnad mellan stad och landsbygd?
– Det är nog mer estetiskt i staden, svarar Hans Didriksson efter en stunds eftertanke. På landsbygden är det mer en vedpanna och en insats i öppen spis. Vedspisar i köket är viktigast på landsbygden.

Vedspisar? Tillverkas de också fortfarande?
– Ja, i småländska Reftele. Vi säljer nyproducerade vedspisar.
Vedspisar av gammal stil är ett vanligt inslag i lantkök tillsammans med en annars modern inredning. Alla är alltså inte ursprungliga som sparats och kanske renoverats. Hans Didriksson påminner om att de flesta järnspisar har en hög ålder och att det då är ett bättre val att köpa en ny.
– Järnspis är trygghet och av samma skäl säljs mycket järnkaminer till landsbygden. En eldstad är också beredskap. Elavbrott och liknande är inte helt ovanliga.

Behöver man bygglov och liknande för att installera en kakelugn?
– Alla eldstäder kräver bygganmälan. Vid alla förändringar, även vid byte krävs det. En sotare besiktigar. Man tycker att det borde finns ackreditering för oss som håller på med det här, som det finns på bilverkstäder för att åtgärda saker efter en besiktning.

Vad är bättre med en kakelugn än med en kamin?
– Fördelen med en kakelugn är att den är tung så när den värms upp avger den värme under ett dygn. Kaminer ger bara värme när den eldas. Kakelugnar behöver bara eldas en till två gånger per dygn. Den är fortfarande lite varm när man kommer hem från jobbet.

Kaminen ger omedelbar värme medan kakelugnen om den är avsvalnad behöver mer tid. Javisst, en kakelugn färdigmonterad och på plats kostar i runda tal 75 000 kronor om man har en skorsten. En skorsten kostar förstås extra. Kaminer är billigare, men en kakelugn har ju det där extra som många fortfarande föredrar.

Text och bild: BO BÄCKMAN

Share