SUNNE (JB)
I Sunne finns en enda energi- och miljöingenjör, Gun-Britt Olsson. Hon har sin arbetsplats på kommunens tekniska kontor. Egentligen jobbade Gun-Britt inom vården tidigare men när Landstinget började skära ner på personalen så såg Gun-Britt sin möjlighet att omskola sig till energioch miljöingenjör i Karlstad.
Hon tycker det är ett jobb som är perfekt i tiden nu när allt kretsar kring vår miljö och hur vi kan hålla energiförbrukningen nere och spara några kronor.
Den enklaste och största besparingen är också den svåraste, nämligen ens eget beteende. Vi kan alla bli bättre, det gäller bara att tänka sig för. Gun-Britt har till exempel fått alla sina 12 arbetskamrater i korridoren att släcka lampan på kontoret när de går och fikar. En bra början.
– Telefonsamtalen med frågor kommer samtidigt som kylan. Alla vill ju ha så låga elräkningar som möjligt, för det är kostnaden samt bekvämligheten som styr. Ofta frågar folk mig hur de ska göra, men jag ger enbart vägledning i förhållande till hur många som finns i familjen, hur huset ser ut, hur gammalt det är och så vidare.
– Jag har det så bra att jag planerar mitt schema själv. Jag är då och då ute i skolorna och informerar när sammanhanget passar den övriga utbildningen. Jag är också ute i en del bygdegårdar och berättar och visar vad som finns, säger Gun-Britt.
– Det finns hur mycket som helst att läsa i broschyrer och på nätet. Informationen får dessvärre inte vara för mastig för då blir ingenting läst. Men man kan lista goda råd och upplysa om hur elförbrukningen ser ut i ett hushåll så kan man ta till sig en sak i taget, för Rom byggdes ju inte på en dag, säger Gun- Britt och skrattar.
Om man tittar på fördelningen på elförbrukningen i ett hushåll så ser den ut så här: Kyl och frys står 22 procent, hemelektronik 26 procent, belysning för 26 procent och övrigt som tvätt, disk och matlagning också 26 procent.
– Vi gör alla våra val och dem kan vi göra medvetna. Då kan man minska den energianvändning, som ens livsstil bidrar till. Till exempel hur man reser, vad man äter och vad man konsumerar, säger Gun-Britt.
Vad det gäller bilar så ska vi ha regelbunden service på dem för en välmående motor behöver fem till tio procent mindre bränsle. All onödig last ger en högre bränsleförbrukning. Rätt tryck i däcken är viktigt för däcken rullar lättare och då går det åt mindre energi att driva bilen framåt. Man ska använda luftkonditioneringen sparsamt och man ska använda motorvärmare. Då kan man spara pengar och man hjälper till att hejda klimatförändringen.
– Något som kan vara bra att lära sig utantill är följande formel, säger Gun-Britt: Ett kilo koldioxid är tio kWh el. En kWh el är 1.40 kronor.
– Många tar datumstämpeln bäst före som en absolut regel i stället för att lukta på eller smaka på varan. Släng inget innan du försäkrat dig om att varan inte är ätlig, säger Gun- Britt.
Nog skulle vi kunna göra lite mer allihop om vi tänker efter. Kanske cykla istället för att åka bil, köpa mer av sådant som är begagnat. Beteendet är så viktigt, men, som Gun-Britt säger, så svårt.
Text och bild: INGEGERD LÖWGREN-JANSSON