Hjälp av danska erfarenheter?

Kan erfarenheter från danska lantbrukare visa vägen för svenska mjölkproducenter?
– Det finns ekologiska mjölkgårdar som har halverat personalbehovet, säger Claus Bring, nordisk försäljningschef på SAC.

Mer om detta ska SAC berätta på Elmia lantbruk 21-24 oktober. Både i montern och vid en föreläsning under andra mässdagen av Kjartan Poulsen på temat rationell drift i en svår tid. SAC utvecklar och tillverkar utrustning för mjölkproduktion.

SAC menar att lösningen är att ta ett helhetsgrepp över verksamheten och fokusera på personalkostnader och management. Mjölkrobot kan vara en del av lösningen, men det handlar först och främst om att titta på flödet i produktionen.

– Vi presenterar bland annat ett spenkoppsset som tar så liten plats att korna kan mjölkas bakifrån. Det sparar många steg och en person klarar fler kor, säger Claus Bring.

För utomstående ser den pågående svenska krisen ut att bero på att lantbruket investerat för mycket. Men enligt Claus Brinks är problemet långsiktigt det motsatta.
– Mitt intryck är att svenska lantbrukare är försiktiga. Istället för att investera löpande i effektivare produktion, väntar man för länge och måste göra hela investeringen på en gång, säger han.

Enligt honom finns positiva exempel från Danmark, som ekologiska mjölkgårdar vilka lyckats sänka personalbehovet till en anställd per hundra kor. I Sverige är det inte ovanligt med en anställd per 50 kor.

Share