Hästgård på Vikbolandet

Orrevalla 1:11 mellan Östra Husby och Mauritzberg

Nu kan vi presentera en riktig hästgård, vackert, högt belägen på Vikbolandet mellan Östra Husby och Mauritzberg. På gården finns två stall med tre boxar i varje samt en mindre del för lösdrift. Foderutrymmen och sadelkammare ingår, belyst ridbana med centralt läge på gården.

Mangårdsbyggnad i två plan, 164 kvm boyta med byggår cirka 1880 och stor, genomgripande renovering gjordes 1994. På entréplanet finns köket med Marbodalinredning, spis med dubbla ugnar och glaskeramikhäll, fläkt, kyl, frys och diskmaskin. Matrummet har öppen spis med insats samt utgång till uterum. Vi går vidare genom ett rum som passar till kontor eller gästrum och kommer till vardagsrummet som har parkettgolv, takmålningar, en kakelugn som går att elda i för mysiga stunder. Gästtoa med våtrumsmatta, tvättställ på kommod wc och fläkt. Mangårdsbyggnaden värms med bergvärme från 2003 med tre konvektorelement, vattenradiatorer i badrum och tvättstuga.

En trappa  upp välkomnas vi av en möblerbar hall med trägolv, högt till tak och garderober. På andra våningen finns fyra sovrum och ett duschrum med våtrumsmatta, marmorkaklade väggar och dusch, wc, dubbla tvättställ, samt bastu från 2012

Vatten tas ur borrad brunn med god tillgång där två andra fastigheter har servitut på källan. Enskilt avlopp med slamavskiljare som godkändes 2011. Mangårdsbyggnaden genomgick en större renovering 1994. Bostadshusen ligger högt och du kan se ut över beteshagarna. Lillstuga byggd 1909 i ett och ett halvt plan passande som generationsboende eller för uthyrning.

Vi kommer in via entréhallen och går vidare till köket med trägolv, matplats, spis, fläkt, kyl och frys samt bänkdiskmaskin. Vidare till vardagsrummet med trägolv och kakelugn, gästwc. På övervåningen finns allrum med trägolv, ett sovrum med trägolv och garderober.

Lillstugan värms med luftvärmepump från 2011 och elradiatorer. Huset renoverades 2001. Cirka tre ha åkermark och två ha bestående av hagmark delvis på naturbetesmark. Till tätorten Östra Husby har du cirka åtta km, där finner du affär, skola 1-9, vårdcentral, pizzeria mm. Vill du strosa omkring i slottsmiljö eller äta gott på restaurang så har du endast fyra km till Mauritzberg.

Text: Helena Karlsson

Share